ACTUEEL

Klink wil winstuitkering mogelijk maken

Grote investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen mogen ziekenhuizen en andere zorginstellingen kopen. Zorginstellingen mogen winst maken, mits ze die weer in de zorg investeren. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Klink (CDA) van Volksgezondheid en staatssecretaris Bussemaker (PvdA). Dat meldt de Volkskrant op basis van het kabinetsberaad van afgelopen vrijdag.

Zorginstelling wordt maatschappelijke onderneming

"Omdat de bewindslieden de eisen die gesteld gaan worden aan privé-investeerders in de zorg en aan de winstuitkering nog moeten uitwerken, worden de besluiten pas volgende week toegelicht", aldus de Volkskrant. "Nu nog zijn zorginstellingen stichtingen die geen winst mogen maken."

Uitgekeerde winst terug in zorg

Vanaf 2011 mogen zorginstellingen winst gaan uitkeren aan investeerders. Voorwaarde is wel dat ze veranderen in een maatschappelijke onderneming, een rechtsvorm waarbinnen aandeelhouders slechts geringe macht hebben. Het Nieuwsblad van het Noorden meldt dat minister van Volksgezondheid Ab Klink een brief hierover later deze week zal toelichten.

Maatschappelijke onderneming

Het idee voor een maatschappelijke onderneming komt uit kringen van het CDA, de politieke partij van Klink, aldus het Nieuwsblad van het Noorden: "In deze rechtsvorm gaan raad van bestuur en raad van toezicht over de kwaliteit en de continuïteit van de zorg in een ziekenhuis. Welke beperkingen Klink wil stellen aan de winstmogelijkheden (percentages of anderszins) van ziekenhuizen, wordt later bekendgemaakt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top