ACTUEEL

Politie krijgt opvang voor verwarde arrestant

Op het hoofdbureau van de politie in Den Haag komt aan het einde van dit jaar een permanente opvanglocatie voor arrestanten die kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. In die opvang zijn 24 uur per dag medewerkers van de GGZ-instelling Parnassia aanwezig om te beoordelen of de mensen gezondheidszorg nodig hebben.

Dat heeft de gemeente Den Haag woensdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. Met deze opvang willen de autoriteiten voorkomen dat mensen die hulp nodig hebben weer op straat terechtkomen en daar overlast veroorzaken. Volgens burgemeester Jozias van Aartsen snijdt het mes aan twee kanten, omdat het agenten ook nog eens veel werk uit handen neemt.

Passende zorg

De gemeente hield in de afgelopen jaren al een proef om te zien of een dergelijke opvang meerwaarde had. Tijdens die proef bleek dat voor bijna 90 procent van de mensen die binnenkwamen, direct passende zorg kon worden gevonden. Zonder de opvangvoorziening werd voor 10 procent van de verwarde mensen zorg gevonden. De aangeboden zorg staat los van de eventuele strafrechtelijke vervolging.

Volgens Den Haag heeft het plan inmiddels de interesse van meer steden getrokken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top