ACTUEEL

'Laat ziekenhuis focussen op 1 aandoening'

Ziekenhuizen zouden zich moeten specialiseren in één aandoening, zoals kanker of hart- en vaatziekten en ze moeten de uitkomsten van de zorg vergelijkbaar maken. Dat zijn volgens arts en bedrijfskundige David Ikkersheim de enige manieren waarop de zorg betaalbaar gehouden kan worden en de kwaliteit beter kan.

Uit Ikkersheims promotieonderzoek is gebleken dat sinds 2006, toen het nieuwe zorgstelsel ingevoerd werd, de efficiëntie en de kwaliteit van de zorg is toegenomen en de wachttijden zijn verkort, maar dat de totale kosten fors zijn toegenomen. Dat komt doordat het aantal behandelingen bij specialisten is toegenomen. VWS moet anders begroten. Meer transparantie, betere profilering door instellingen en een ander begrotingsbeleid van overheid en verzekeraars moeten de volgende stappen zijn, concludeert Ikkersheim in zijn proefschrift.

Lees ook Ikkersheims blog op Skipr: Zeven jaar zorgverzekeringswet: vloek of zegen?

 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

13 mei 2013

Ziekenhuisspecialisatie zal inderdaad een kostenremmend en/of kwaliteitsverhogend effect hebben. Maar voordat je kunt bepalen welk ziekenhuis zich waarin zou moeten specialiseren moet je weten hoe het zit met de kwaliteit van die ziekenhuizen bij de verschillende aandoeningen.

Van een paar ziekenhuizen/aandoeningen is dat niet zo moeilijk (bijv. AVL als kankerziekenhuis), maar van de meeste aandoeningen/ziekenhuizen is dat op zijn best nog zeer mistig, zeker als je niet alleen optimale kwaliteit maar ook optimale kosteneffectiviteit wilt bereiken.

We (ter zake kundigen en de regering) hebben al gezien dat de huidige kwaliteitsindicatoren niet voldoen doordat ze niet accuraat en/of niet werkbaar zijn, en dat er (betere) kwaliteitsassessments moeten komen.

Nu is er een m.i. grote stap gezet daarin met de ontwikkeling van de Universele Ziektelastschaal (zie www.gezondezorg.org/kwaliteitsassessment), maar die is nog lang niet geïmplementeerd.

Daar moet dus eerst de focus op gericht zijn; e.e.a. ligt nu bij het Kwaliteitsinstituut.

Frank Conijn

13 mei 2013

De onderbouwing voor de derde alinea vergeten op te nemen: http://www.skipr.nl/blogs/id1431-kwaliteitsindicatoren-leiden-niet-tot-transparantie.html, incl. mijn aanvulling daarop in de reacties.

Anoniem

13 mei 2013

Het is voor een patiënt met meer dan 1 aandoening al hondsmoeilijk om de zorg te (laten) coördineren binnen 1 ziekenhuis. Het nog verder opsplitsen van de zorg maakt dat alleen maar moeilijk.

Het rekenen in behandelingen in plaats van in patiënten of in gezondheid maakt de zorg slechter. Wellicht prachtige resultaten in termen van aantal geslaagde heup-operaties of dotter-behandelingen, bijvoorbeeld, maar het kiezen van de JUISTE behandeling (of geen behandeling) is een kwestie van overleg tussen patiënt, evt. naasten, en een zorgverlener die de patiënt kent of kan kennen.

Anoniem

13 mei 2013

Deze arts is een Loek de Winter kloon. Die man heeft gewoon geen verstand van zaken en moet niet langer naar geluisterd worden.
Dankzij dit soort 'creatieve destructie managers' heeft de zorg een slechte naam gekregen waar alle ziekenhuizen nu onder lijden. Zijn vorige bijdrage werd ook terecht door de grote meerderheid afgewezen als onrealistisch en vooral een hoog 'ikke ikke ikkersheim' gehalte.
Hij is een sterk commercieel ingestelde theoreticus die sterk gelooft in de visie van de Winter die vond dat de ziekenhuizen nog maar 30% van zorg zouden moeten geven. De rest kan beter in priveklinieken. Het liefst gerund door de biezonder hoogleraar , en zijn clunje managers dat dan weer wel. En artsen werken voor hem, voor de Winter en mogen hooguit rekenen op 30% van hun omzet als bonus bij goed presteren ( naar de maatstaven van de Winter dan. Nou dan kan je nog beter in overheidsdienst zijn en ondertussen loopt de Winter zelf binnen met een geschat inkomen van ruim 45000 euro per DAG!

En Minister Schippers (Philip Morris) is een fervent aanhanger van deze slopers van ieders bestaan en inkomen en carriere in de ziekenhuiswereld en daarmee van de geweldige voorzieningen die ons land, wij allen, heeft opgebouwd voor de zieke medemens.
Wanneer wordt de bezem eens flink door dit soort frauduleuze figuren clubjes gehaald, het euro oude jongen krentenbrood netwerk van oplichter Winter?
Hoeveel ziekenhuizen moeten nog failiet gaan VVD voordat je begrijpty dat jullie het zijn die in eigen voet zitten te schieten en ook het inkomen van de specialisten nu onder je controle wil brengen?
Meneer de Winter heeft het voor mij helemaal verbruid met zijn gesneer naar onze beroepsgroep dat wij dozenschuivers zouden zijn. Sommige van zijn ideeen zijn redelijk maar nu heeft hij zijn ware bedoelingen teveel laten blijken.
Ik stel voor dat zijn bezittingen worden verbeurd verklaard en de Styaat der Nederlanden toevallen. Zelf vindt de man: 'ik neem mijn ziekenhuizen mee in mijn graf'. Zie zijn site. Leuk idee voor iedereen die daar werkt.
Volkomen losgeslagen is de zorg door het neo-kolonialisme van de VVD in de medische sector waar mensen werken met hart en ziel voor hun patienten in plaats van voor de winstcijfers van de onderneming zoals het ziekenhuis nu door de VVD wordt gezien. Arm Nederland.

DGo

14 mei 2013

Promotieonderzoek!? Ik neem aan dat de heer Ikkersheim door zijn promotor weer aan het werk is gestuurd om zijn huiswerk over te doen.

Anoniem

15 mei 2013

Veel patienten hebben niet slechts 1 probleem, maar een veelvoud ervan. Fijn als ze voor probleem A naar ziekenhuis 1 moeten en voor probleem B naar ziekenhuis 2. Dit motiveert echt samenwerking in de inmiddels (volgens overheidswens!) operichte stafmaatschappen (NOT!).

Top