ACTUEEL

Sensire staakt thuishulp in huidige vorm

Sensire staakt thuishulp in huidige vorm

Zorgorganisatie Sensire stopt met het aanbieden van huishoudelijke verzorging in de huidige vorm. Als gevolg hiervan komen 800 thuishulpmedewerkers op straat te staan. Daarnaast worden 300 tijdelijke contracten niet verlengd.

Volgens Sensire is het aanbieden van thuishulp als gevolg van de voorgenomen bezuinigingen op huishoudelijke verzorging financieel te risicovol. In het kader van de overheveling van huishoudelijke verzorging naar de gemeenten heeft het kabinet het budget hiervoor met een kwart verlaagd.   

Geen nieuwe contracten

“Gemeenten zijn nu volop bezig hun beleid daarop aan te passen”, constateert Sensire. “Ze kunnen daarom nog geen nieuwe contracten afsluiten met zorgorganisaties. De bestaande contracten voor thuishulp lopen af op 31 december 2013. Door nu collectief ontslag aan te vragen voor alle thuishulpmedewerkers, voorkomt de organisatie een groot financieel risico.” Ook wil Sensire met de bekendmaking vroegtijdig duidelijkheid verschaffen aan de betrokken thuishulpen.

Alternatief

“Door de situatie in de zorgwereld zijn we helaas genoodzaakt deze beslissing te nemen”, zegt manager thuishulp Judith Reusen. “Onze medewerkers hebben onze klanten altijd uitstekend ondersteund. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat er voor hen een alternatief komt.” Sensire overlegt met de gemeenten in Oost-Gelderland over een dergelijk alternatief. De organisatie zegt er alles aan te doen om er voor te zorgen dat klanten hun vertrouwde hulp kunnen behouden.

Tienduizenden banen 

Hoewel er vanwege de scherpe aanbesteding door gemeenten elders in de thuiszorg al langer sprake is van ontslagen, is Sensire de eerste grote thuiszorgaanbieder die een organisatiebrede ontslagmaatregel neemt. Branchevereniging ActiZ verwacht dat als gevolg van de bezuinigingen op huishoudelijke verzorging uiteindelijk in heel Nederland tienduizenden banen zullen sneuvelen.  

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Visser

21 mei 2013

Heel vervelend voor alle thuiszorg medewerkers en hun klanten.

Graag wil ik de huishoudelijke hulpen en hun klanten er op wijzen dat ze via Home Works onveranderd verder kunnen. Al vaker zijn thuiszorgorganisaties afgeslankt en hebben hulpen en klanten hun weg gevonden naar Home Works. Wij werken door heel Nederland en op een andere wijze als Sensire maar laat u informeren op http://homeworks.nl.

Anoniem

21 mei 2013

@ Visser

Heel vervelend om nu reclame te maken voor uw bedrijf via dit slechte nieuws

Smeenge

21 mei 2013

@Visser
Sensire kan niets beslissen, dat is u bekend, de gemeente bepaald de uitbesteding.
Of werkt uw instantie via een PBG budget? Daar heb ik als cliënt van Sensire absoluut geen behoefte aan. Ik ontvang graag mijn rekening voor de eigen bijdrage gewoon van het CAK.
Ook ik vind uw reactie volledig ongepast.

Anoniem

22 mei 2013

Ongepast? Wellicht moeten we even terug naar de basis: waardoor vindt deze aktie plaats en wat is het doel wat we willen bereiken ?

Ik denk dat het ongepaste zich bevindt in het domein van de overheid die de aanbestedingen steeds verder aanscherpt, wat altijd terechtkomt bij de medewerker in het veld (inkomen of baan verlies) terwijl diezelfde overheid promoot dat mensen langer thuis blijven wonen --- volledig ingepast en voorbijgaand aan de werkelijkheid

Tweedens is dat wij toch willen dat mensen verzorgd worden en dat thuiszorg medewerkers een hen toekomende baan/inkomen hebben? Tegen een gepaste vergoeding (een redelijk salaris, niet steeds verder uitgeknepen - want nu kan men solliciteren bij de volgende aanbesteder die WEER de lagere aanbesteding bij de medewerker doorrekent!!)

Wat/wie is hier nu echt ongepast?!

de Kousemaeker

22 mei 2013

Triest maar begrijpelijk. Met het krimpen van het budget voor de thuiszorg en de overheveling naar de WMO is dit een vervelend maar logisch gevolg.
Ik ben erg benieuwd hoe nu de zorg voor de inwoners gewaarborgd blijft. Krijgen we een verschraling of ontstaan er nieuwe vormen van (thuis)zorg.
Van Sensiere, als instelling begrijp ik het, maar voor de clienten is dit niet te volgen of te verantwoorden. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit massaal gaat optreden, en daarmee de thuiszorg stopt te bestaan?

Joze

22 mei 2013

Wij vinden het ongepast dat mensen die niet hun eigen huis kunnen schoon houden door beperkingen, chronische ziekte of ouder wordende mensen geen hulp meer krijgen. En de overheid alles maar in eigen zakken steekt. Je hebt altijd een eigenbijdrage dus zoveel kost de overheid de huishoudelijke hulpen niet! Wij moeten zolang mogelijk op ons zelf blijven wonen, de eerste vereiste is dat er iemand komt helpen je huis schoon te houden en niet dat je door alle bacteriën die er dan op het toilet of ergens anders in huis zich vermeerderen en daardoor ziek wordt en opgenomen zult worden in een ziekenhuis. Wat kost dat ??? En wat wordt er met ons belasting geld gedaan? Daar zie je niets van terug , alleen lees je dat er weer iemand de boel heeft opgelicht en of veel toeslagen naar Bulgarije gaan. En die gaat gewoon vrij uit. Schandalig hoe ze nu met de gewone mensen omgaan.

Anoniem

22 mei 2013

Mijn vrouw en ik hebben particulier een uitstekende hulp. Zij regelt alles en wij zijn dik tevreden. Kosten € 11,00 per uur. Wat kost een organisatie niet? Wat denkt u van het personeel dat werkzaam is op het kantoor. Wij zijn 80 jaar en regelen zelf naar behoefte 0nze hulp. Voordeel is ook dat wij altijd dezelfde hulp hebben.

Top