ACTUEEL

Veldpartijen voorzien ontslaggolf thuishulpen

Werknemers- en werkgeversorganisaties in de thuiszorg voorzien een ontslaggolf. Ze reageren daarmee op de aankondiging van zorgorganisatie Sensire in de Achterhoek die dinsdag bekend maakte 800 thuishulpen te ontslaan.

“Wat nu in de Achterhoek plaatsvindt, gaat straks in heel Nederland gebeuren”, zegt voorzitter Corrie van Brenk van vakbond Abvakabo FNV. "Ik ben bang dat Sensire de eerste is in een rij", stelt directeur Koster van ActiZ tegenover de NOS.

Onzekerheid

Het kabinet wil met de overheveling van een groot deel van de thuiszorg naar de gemeenten circa 40 procent van het totale budget schrappen. Abvakabo FNV becijfert dat daarmee 50 duizend thuiszorgmedewerkers hun baan gaan verliezen. Veel gemeenten worstelen met de rijksbezuinigingen op de thuiszorg. "Hoe langer de onzekerheid daarover duurt, hoe meer organisaties maatregelen zullen moeten nemen", gelooft ActiZ-directeur Koster.  

Actie

Staatssecretaris Van Rijn noemt het aangevraagde ontslag bij Sensire "een hard gelag". Hij hoopt dat zorgorganisaties snel met gemeenten gaan overleggen over het nieuwe thuiszorgbeleid, zodat er alsnog een oplossing komt voor met ontslag bedreigd personeel. De vakbonden maken zich op voor hernieuwde acties. Op 8 juni wordt in Amsterdam een landelijke manifestatie gehouden. Op 10  juni buigt de Tweede kamer zich opnieuw over de kabinetsplannen voor de thuiszorg.  

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top