ACTUEEL

Tekort aan doktersassistenten loopt verder op

Het aantal openstaande vacatures voor doktersassistenten is verder opgelopen tot 660 in maart. Met een percentage van 3,7 procent ligt dit fors hoger dan het gemiddelde in de zorgsector van 1,2 procent. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor Doktersassistenten 2013-1 uitgevoerd door Kiwa in opdracht van het campagneteam 'Werken in de huisartsenzorg' van Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH).

De vacaturegraad is het aantal werkenden in verhouding tot het aantal openstaande vacatures. Bij huisartsenpraktijken is de vacaturegraad met 5 procent het hoogst. Bij de huisartsenposten (2 procent) en gezondheidscentra (1,7 procent) zijn er minder problemen.

Regionale verschillen

Regionaal bestaan er ook verschillen. Zo kampen de regio’s noordwest (180), oost (120), zuidoost, west (beide 110) en zuidwest (100) met veel openstaande vacatures, terwijl er in de regio’s noord en midden respectievelijk 60 en 30 vacatures open staan. In noord, oost en zuidwest is er een dalende trend in het percentage vacatures te zien, terwijl het aantal vacatures in de regio’s zuidoost en west al een jaar lang toeneemt.

Minder instroom

In de afgelopen periode verviel een kwart van de openstaande vacatures doordat doktersassistenten die al in dienst waren hun uren uitbreidden of doordat deze zijn ingevuld door invallers en waarnemers. Van de vervulde vacatures is  46 procent opgevuld door doktersassistenten die van een andere huisartsenvoorziening kwamen, 29 procent kwam vanuit de opleiding en 13 procent werkte eerder bij een andere zorginstelling. De instroom in de opleiding tot doktersassistent neemt na een jarenlange stijging af. Dit betekent dat het aanbod vanuit de schoolbanken over een paar jaar alleen nog maar krapper zal worden, stellen de onderzoekers.

Landelijk gezien is de gemiddelde tijd om een vacature te vervullen de afgelopen periode licht gestegen tot 85 dagen. Bij de meting in oktober 2012 bedroeg deze nog gemiddeld 80 dagen. In de regio Noordwest duurt het, met gemiddeld 146 dagen, het langst voordat een vacature is opgevuld. Wel kan men veel meer dan in het verleden een gediplomeerde doktersassistent aantrekken, blijkt uit het onderzoek.

16 Reacties

om een reactie achter te laten

van Kessel

1 juni 2013

Kunt u mij vertellen waar die vacatures zijn. Ik wil heel graag als gediplomeerd doktersassistente aan de slag.

Anoniem

2 juni 2013

Je zou eens kunnen kijken op http://www.doktersassistent.es

Momenteel 14 vacatures en 195 kandidaten. (je kunt zelfs op de kaart zien waar in Nederland)

Lijkt me juist dat er een overschot is aan DA's is een weinig vacatures.

Anoniem

2 juni 2013

Op de partnersite van Skipr http://www.medischebanenbank.nl/vacatures/assistenten/doktersassistent/ staan er maar drie.

Waar kan ik de vacatures dan vinden?

Anoniem

2 juni 2013

Ik ben al ruim een jaar aan het solliciteren! er solliciteren gemiddeld 20 mensen per vacature! Heb echt al zo'n 10 gesprekken gehad, maar nog steeds niet aangenomen! Kan iemand mij vertellen waar die enorme hoeveelheid vacatures dan is?

jansen

2 juni 2013

In limburg weinig vacatures!

Anoniem

2 juni 2013

Ik snap het niet ben zelf ook al maanden bezig voor een bbl stageplek in Rotterdam en omstreken heb nog steeds niet kunnen vinden. Het lijkt alsof er bijna geen vraag is!!

couperus

2 juni 2013

Zou ook heel graag willen weten waar die vacatures zijn ,hier in friesland erg zeldzaam,ik ben al meer dan een jaar aan het zoeken !! in dat jaar 2 vacatures voorbij zien komen en ik weet dat ze op elke vacature heel veel brieven krijgen ! Zou zo ontzettend graag aan t werk willen !

Tiemens

3 juni 2013

Wij merken als gespecialiseerd werving en selectie bureau dat er op dit moment een overschot aan doktersassistenten is. Zowel starters als ervaren doktersassistenten merken wij dat het lastiger wordt om een juiste baan te vinden.
Het beeld wat hier gegeven wordt komt niet overeen met de werkelijkheid in mijn beleving.

Anoniem

3 juni 2013

De verklaring is heel simpel: zonder vacatures heeft het sociaal fonds Huisartsenzorg geen bestaansrecht! De huisartsen dragen, tegen hun zin in, geld af aan dit fonds, geregeld in de cao. Door nu onterechte doemscenarios te presenteren hoopt men hun bestaansrecht zeker stellen.

Anoniem

4 juni 2013

Op de NVDA site staan best wel wat vacatures. Mijn ervaring is dat je bij een huisartsenpraktijk of HAP redelijk makkelijk aan 't werk kan komen, maar niet in een ziekenhuis (dan ben je een van de vele sollicitanten).

hollander

4 juni 2013

Laat mij maar weten waar die vacatures zijn. In heel twente is weinig te vinden. Ik denk inderdaad dat er eerder een overschot is aan DA dan een tekort.

Wiering

4 juni 2013

Volgens mij is er een overschot aan DA, onlangs nog gesolliciteerd in oost Groningen was ik 1 van de 200 sollicitanten

Gezondheidscentrum Asielzoekers

11 juni 2013

Wij zoeken gediplomeerde doktersassistentes. Kijk op onze website www.gcasielzoekers.nl

Anoniem

5 augustus 2013

Ik ben al 2 jaar op zoek naar een baan als doktersassistente en zonder resultaat! Kan mij ook niet voorstellen dat er tekorten zijn. Als er in Friesland een vacature is, dan komen daar 100 reacties op en dan heb je dus heel weinig kans. Als je het mij vraagt is er een overschot aan gediplomeerde doktersassistenten. Zou graag willen weten waar de vacatures op te vinden zijn.

van de Dijk

16 september 2013

Wat een lariekoek dat onderzoek.
Ik zoek al eeuwen naar een geschikte baan. Zeer weinig vacatures en zeer veel sollicitanten elke keer.
Ook lifelines in het noorden moet alweer afslanken en laat dus veel DA's gaan. Bij de asielzoekers zijn ze inmiddels ook al weer voorzien.
Zeer ongeloofwaardig artikel.

Anoniem

8 januari 2014

Hier in Friesland zie ik erg weinig vacatures. Erg jammer, had graag enige ervaring willen op doen maar dit gaat zo erg moeilijk.

Top