ACTUEEL

Ouderenbond wil iPad voor iedere senior

Ouderen in Nederland moeten gemakkelijker toegang krijgen tot tabletcomputers. Dat bepleit Unie KBO. Volgens de ouderenbond is de iPad het ideale instrument om ouderen langer zelfstandig te houden.

"Die zelfstandigheid is hard nodig nu de overheid flink gaat snijden in de ouderenzorg aan huis”, stelt woordvoerder Arnon Heltzel. “Ouderen raken hierdoor meer op zichzelf en hun directe omgeving aangewezen.” De mogelijkheden van een iPad zijn volgens Unie KBO legio: van het onderhouden van een sociaal netwerk, beweegtips via filmpjes, administratieve thuiszorg op afstand tot het veilig omgaan met medicijnen. Informatie over gezonde voeding wordt meteen gelinkt aan kant en klare maaltijden en personenalarmering met beeldbellen.

Proef

Om de gebruikerswensen scherper in kaart te brengen, is Unie KBO samen met zorginnovator Focus Cura en zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea een proef gestart onder honderd ouderen. Verdeeld over vier groepen in Limburg en Noord-Holland krijgen de ouderen voor de komende drie maanden een tablet ter beschikking. De tablet is ingericht voor optimaal gebruiksgemak en enkele apps die specifiek gericht zijn op gezondheid en welzijn. Ook zijn er begeleiders die hulp bieden en voor de juiste updates zorgen.

Korting

“Een tablet is heel erg seniorvriendelijk”, licht Heltzel het initiatief toe. “Maar eenmaal uit de doos worden ouderen overspoeld door de mogelijkheden. Daarom hebben we de tablets voorgeprogrammeerd met een beperkt aantal apps.” Een andere belemmering zijn de aanschafkosten van vierhonderd  tot achthonderd euro. Unie KBO is in overleg met Achmea Zilveren Kruis, bij wie de vereniging een collectieve zorgverzekering heeft, over mogelijke ledenkorting.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Poppinga

1 juni 2013

Mooi initiatief. Medicaliseer het gebruik niet teveel. Laat zien hoe leuk het is contact te hebben met degenen die je dierbaar zijn, maar op afstand zitten. Zelf zag ik veel in een zgn. "Gran-app" een app waarmee bijv. twitter, FB, Hyves berichten van bijvoorbeeld (klein)kinderen op een eenvoudige wijze toegankelijk worden. Waar je zelf als oudere via icoontjes of mail adequaat kunt reageren, zonder verloren te raken in een ingewikkeld(e) scherm(opmaak). Ik heb hierover contact gehad met Stichting Doen! Meer weten? mail me!

Jaspers

3 juni 2013

Goed initiatief om ouderen een tablet aan te bieden.

Ik heb er wel moeite mee als expliciet een merk wordt aangeboden (in dit geval de iPad van Apple).
Er zijn tegenwoordig meerdere A-merken tablets (zoals Samsung, Dell, Sony etc.) in de handel die net zo goed en soms zelf groter zijn dan een iPad(niet onbelangrijk voor ouderen.)

Apple bijvoorbeeld is zo'n beetje het duurste merk en geeft nooit korting als je er veel tegelijk van bestelt, andere merken wel.

Tenslotte moet je hulpmiddelen nooit gratis weggeven, de kans dat ze dan niet gebruikt worden is erg groot. Korting geven is prima, maar laat de ouderen er ook zelf in investeren.

Ruwette

3 juni 2013

In principe een prima initiatief en een goed middel voor ouderen om contact te houden met zorgverleners en met familie/vrienden. Het typen op een beeldscherm is echter lastig. Ik voorzie daar voor (slechtziende) ouderen problemen. Wordt er voor hen een los toetsenbord bijgeleverd en/of worden alle apps ook spraakgestuurd aangeboden?

Hersbach

3 juni 2013

Wat een mooi initiatief! Wellicht als aanvulling hierop: Argos Zorggroep en ITpreneurs zijn vorig jaar een project gestart met als doel de optimale app voor senioren te ontwikkelen. De applicatie ondersteunt en stimuleert de doelgroep om actief, gezond, sociaal en autonoom te blijven door het zoeken en boeken van uitstapjes, online communiceren met andere senioren en het kunnen raadplegen van allerlei nuttige voorzieningen in de eigen omgeving. Het mooie aan de app (en bijbehorende website) is dat deze samen met zo'n 100 ouderen is ontwikkeld. De website is al te bekijken via www.argoseropuit.nl en beschikbaar als webapp. Binnenkort wordt deze ook in de App-store aangeboden.

http://www.itpreneurs.nl/nieuws/2013/03/senioren-testen-nieuwe-website-argos-eropuit/

Een impressie van een testmiddag vindt u in onderstaande link:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.489392237781578.1073741826.138942569493215&type=1

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact met mij opnemen via k.hersbach@argoszorggroep.nl of 010 - 427 8298.

R.A.Rueb

4 juni 2013

Wat is het voordeel om de oudere weer een nieuw apparaat te laten gebruiken.
Een laptop of PC heeft een veel groter beeld en een duidelijk toetsenbord.
Ook de extra kosten voor de aanschaf van weer een nieuw apparaat zal ( ondanks de korting) voor een groot aantal ouderen een belemmering zijn.
Hoe kijkt men tegen dit kostenplaatje aan ?

Rob Hageman

5 juni 2013

Top!! Uit eigen ervaring, met ouders (75+), blijkt dat ouderen inderdaad prima met de iPad overweg kunnen. De gewone pc en laptop wordt door hen niet meer aangeraakt. Af en toe een klein beetje hulp van kinderen en natuurlijk de kleinkinderen is voldoende hen zelf hun weg te laten vinden.
Geen enkel probleem met scherm of typen op een scherm. (wel ook hier de leesbril inzetten natuurlijk).

Faciliteren en wat helpen prima maar niet medicaliseren en neem die ouderen nou maar gewoon serieus.

.. oh en vergeet al die andere tablets! als je ouderen echt in de war en op de kast wilt brengen laat ze dan eens met een Android tablet stoeien... gewoon met Apple Ipad blijven werken.

Schaaf

12 juni 2013

Wat n geweldig goed initiatief voor de ouderen onder ons. Ik geef zelf uitleg en begeleiding op de Ipad voor senioren en merk dat zij het geweldig vinden om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en hun leven te kunnen verrijken met speciale apps! #argoszorggroep bedankt!

Jitske Schaaf

12 juni 2013

Zoekt u nu ook een gezellige,interessante Ipad uitleg & begeleiding en bent u zelf in het bezit van een Ipad? Neem dan contact op met met Jitske Schaaf via mobiel:06-21906825 en meldt u aan voor n middag Ipad les!

Top