ACTUEEL

PvdA wil lagere prijzen voor geneesmiddelen

De prijzen voor geneesmiddelen moeten omlaag. Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) gaat een initiatiefwet indienen om de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) aan te scherpen. Hierdoor zijn volgens hem jaarlijks honderden miljoenen euro’s te besparen.

In zijn initiatiefwet stelt Kuzu voor om een andere berekening te hanteren dan nu wordt gebruikt bij het vaststellen van de maximumprijs van geneesmiddelen. Dat is de prijs waarvoor apothekers een geneesmiddel kunnen inkopen. Momenteel wordt die gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Maximumprijs

De PvdA'er wil het aantal landen waarmee vergeleken wordt, uitbreiden naar tien: Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Ierland, Oostenrijk, België en Frankrijk. Hij wil de maximumprijs voor alle receptgeneesmiddelen vaststellen op het gemiddelde van de drie laagste prijzen in deze tien landen.

Dit model wordt ook in Noorwegen gehanteerd. Daar liggen prijzen voor geneesmiddelen tussen de 7 en 9 procent lager, aldus Kuzu. "Lagere prijzen voor geneesmiddelen betekenen via de premie lagere lasten voor burgers, bedrijfsleven en overheid. Deze kans mogen we niet onbenut laten." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

4 juni 2013

Dus wat wordt er nog selectief ingekocht door zorgverzekeraars?

Van Dooren

6 juni 2013

De prijzen van geneesmiddelen behoren in Nederland al tot de laagste van Europa. Misschien is het beter om eerst te gaan kijken waar de grootste uitgavenposten zijn in de zorg; daar valt echt veel meer te halen.
Lagere kosten in de zorg betekent meer winst voor de zorgverzekeraars. Het is maar de vraag of de patiënt daar iets van merkt

Top