ACTUEEL

Schippers verwacht veel van ggz-ondersteuner

Om ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te voorkomen dat mensen te snel worden doorverwezen naar een duurdere specialist, verwacht minister Edith Schippers van VWS veel van de praktijkondersteuner die de huisarts moet bijstaan.

In de Tweede Kamer waren twijfels of er wel voldoende geld beschikbaar is voor deze praktijkondersteuner die is gespecialiseerd in de ggz. Schippers benadrukte woensdag echter dat geld niet het probleem zou moeten zijn: in 2013 is er 7 miljoen euro extra voor beschikbaar, volgend jaar wordt dat 25 miljoen euro en vanaf 2015 komt er jaarlijks 35 miljoen euro bij. "Dit is een functie die wij zoveel mogelijk willen", aldus de minister die de geestelijke gezondheidszorg zo wil hervormen dat mensen zoveel mogelijk hulp dicht bij huis krijgen. In 2020 zullen er in de instellingen dan ook minder bedden (30 procent) zijn.

Verwijsfunctie

De huisarts krijgt een centrale rol en wordt op dit vlak bijgestaan door de praktijkondersteuner zodat klachten in een vroeg stadium worden herkend en de patiënt de juiste behandeling kan krijgen. Diverse partijen vreesden dat de komst van de praktijkondersteuner leidt tot ongewenst doorverwijzen naar bijvoorbeeld instellingen. Schippers niet. "Om dat te voorkomen, ligt de verwijsfunctie en de verantwoordelijkheid voor doorverwijzen bij de huisarts. Dat is een waarborg om fout gedrag juist niet te laten gebeuren."

Belangrijke rol

Tunahan Kuzu (PvdA) hecht eveneens aan de komst van de praktijkondersteuner en denkt dat het initiatief in 2014 van de grond moet kunnen komen nu de financiën zijn geregeld. De ggz-ondersteuner in de huisartsenpraktijk heeft een belangrijke rol in het herkennen van psychische problematiek en voorkomt dat mensen onnodig worden doorgestuurd naar een duurdere ggz-instelling. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

5 juni 2013

wat een kul die "te snelle doorverwijzing" .
De minister heeft de eerstelijns psycholoog om zeep geholpen om slechts 5 consulten voor de vergoedingen te honoreren met gevolg voor meer doorverwijzing tweede lijn.

E.Kriek

5 juni 2013

Op zich ben ik blij met de rol die de politiek de huisarts toedicht.
Echter, om plaats te bieden aan alle hulppersoneel heeft anno 2013 elke huisarts een huisvesting nodig die overeenkomt met de dimensies van het kasteel van Versailles ( POH GGZ, POH-S, HIDHA, assistentes, assistentes in opleiding, co-assistenten, HAIO, praktijkmanager, allergieconsulente, en ga maar door) .
Een klein puntje van aandacht.

Vervolgens: mevrouw Schippers, zoals bekend, heeft een empathie voor psychische problematiek zoals zelden vertoond; men treft het naar zeggen nog wel aan bij nijlpaarden met rokjes van gewapend beton:

http://www.medicalfacts.nl/2011/06/15/schippers-psychisch-is-niet-een-echte-ziekte/

Het is wachten op het moment dat mevrouw S. het noodzakelijk acht om huisartsen te korten, omdat ze te veel doen.

Budget is budget, nietwaar?

Anoniem

9 juni 2013

Aub de meldcode kindermishandeling meenemen in dit model. Praktijkondersteuner kan AMK en BJZ vervangen. Zorg inzetten en coördineren.

Anoniem

9 juni 2013

Aub de meldcode kindermishandeling meenemen in dit model. Praktijkondersteuner kan AMK en BJZ vervangen. Zorg inzetten en coördineren.

Peter Prudon

9 juni 2013

Dacht ze nou werkelijk dat de POH-GGZ qua herkenning iets kan wat de huisarts niet kan? Die stuurt al jaren door naar de eerstelijns psycholoog, welke beroepsgroep zowel het volume als de expertise heeft om die zee van menselijke problematiek vlot en naar bevrediging te helpen (voor 3% van de totale GGZ-kosten!), en die de te complexe en zware gevallen netjes naar de tweede lijn doorverwijst. En denkt ze nu echt dat het handjevol POH-GGZ deze zee van problematiek qua volume naar behoren kan afhandelen? De meeste problematiek kunnen ze niet doorverwijzen naar wat vroeger de eerstelijns psycholoog was, want het betreft geen "stoornis", maar slechts "psychische" klachten en algemeen-menselijke problematiek. Dat moet dus nu door een SVP-er of basispsycholoog in een handvol 10- en 20-minuten consulten opgelost worden: de handreiking van Schippers naar de burger om niet op de buurvrouw met haar keukentafel aangewezen te zijn. Dacht ze nou echt dat de POH de bekwaamheid heeft om dat te doen waar GZ-psychologen in de eerste lijn een zware en langdurige opleiding voor hebben gevolgd en een grote ervaring in hebben opgedaan? Hiervoor heeft ze alle geluiden uit het veld voor genegeerd. Dit is politiek droogzwemmen, niet gehinderd door enige specialistische kennis en ervaringsdeskundigheid, gebaseerd op de wijsheden die circuleren aan de VVD-borreltafel. Dat mag dan het beleid voor de komende jaren bepalen. De rekening ervan komt vanaf 2015 louter op het bord van de zorgverzekeraars neer. Bereidt u maar voor!

Top