ACTUEEL

Gelderse ziekenhuizen breiden samenwerking uit

De ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem, Gelderse Vallei in Ede en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben plannen hun huidige samenwerking verder uit te breiden. Dat blijkt uit het jaarverslag van Rijnstate.

De drie ziekenhuizen hadden op 25 april 2012 een samenwerkingsovereenkomst getekend. Op 12 november 2012 hebben de raden van bestuur en stafbesturen van de ziekenhuizen verder gesproken over regionale samenwerking.

Complexe operaties

In de huidige samenwerking verdelen de ziekenhuizen complexe operaties. Zo kunnen zij samen voldoen aan de volumenormen en kwaliteitseisen die zijn ontwikkeld in de beroepspraktijk of worden voorgeschreven door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Een ander belangrijk aspect is dat hiermee alle ziekenhuiszorg binnen de regio kan worden behouden.

Specialismen

De drie ziekenhuizen willen nu ook andere specialismen meekrijgen in de samenwerking. “Wellicht is de noodzaak voor een dergelijke samenwerking er niet direct vanuit inhoudelijk perspectief maar te zijner tijd wellicht wel vanuit economisch perspectief. De verwachting is dat de externe normen verschuiven van volumenormen naar kwaliteitsnormen. Daarin gaat ook de beperktheid van het aantal centra waar bepaalde zorg verleend mag worden een steeds grote rol spelen” staat te lezen in het jaarverslag 2012 van Rijnstate.

Dit jaar moet voor deze samenwerking een plan zijn opgesteld. Volgens regionaal dagblad De Gelderlander is het motto hiervan ‘Dichtbij waar het kan, concentratie als het moet’. Naar verwachting zal het plan medio 2013 door alle partijen en betrokkenen geaccordeerd worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top