ACTUEEL

Aantal meldingen misbruik in jeugdzorg verdubbeld

Aantal meldingen misbruik in jeugdzorg verdubbeld

Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg is vorig jaar flink toegenomen. Het ging om 67 gevallen, 34 meer dan in 2011.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Inspectie Jeugdzorg. De verdubbeling van het aantal meldingen heeft volgens de organisatie mogelijk te maken met de grote aandacht in de samenleving voor seksueel misbruik bij diverse instellingen. “Vermoedens worden eerder geuit, overschrijdingen eerder gesignaleerd en gemeld”, schrijft de inspectie.

Misbruik

De meldingen variëren van lichte tot zware vormen van misbruik, in de meeste gevallen (28) gepleegd door jongeren. Maar ook pleegouders, ouders en hulpverleners maakten zich er schuldig aan. Ongeveer 20 procent van de meldingen ging over voorvallen in eerdere jaren, zoals een jeugdige die aangeeft op jongere leeftijd te zijn misbruikt.

Calamiteiten

In totaal registreerde de inspectie 130 meldingen van calamiteiten, waarbij het behalve om misbruik ook onder meer gaat om ongevallen (ook met dodelijke afloop), zelfmoord en pogingen daartoe en onnatuurlijke dood van een jongere. In 2011 kwamen over dat soort ernstige incidenten nog 94 meldingen binnen.

Fysiek geweld

Tegenover de verdubbeling van het aantal meldingen van (vermoeden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag’ tussen 2011 en 2012 staat een halvering van het aantal meldingen van (vermoeden van) fysiek grensoverschrijdend gedrag. Als mogelijke oorzaken noemt de inspectie een veranderde samenstelling van de doelgroep, medewerkers die beter getraind zijn om met fysiek geweld om te gaan en een veranderd meldingsbeleid bij instellingen waarbij lichte vormen van fysiek grensoverschrijdend gedrag niet meer als calamiteit gemeld worden aan de inspectie omdat het wordt opgenomen in de incidentenregistratie van de instelling. (ANP / Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top