ACTUEEL

TBS-kliniek Balkbrug gaat toch echt dicht

Het forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug gaat toch echt dicht. Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer.

Om Veldzicht was veel commotie. Zo was er kritiek op de onderbouwing van de sluitingsplannen in het kader van de bezuinigingen op het gevangeniswezen. Maar Teeven schrijft nu dat Veldzicht en ook Oldenkotte in Rekken en 2Landen in Utrecht in elk geval gaan sluiten. 2Landen was al een tijdelijke inrichting, aldus het departement.

Pijnlijke keuzes

Veldzicht en Oldenkotte zijn niet levensvatbaar, omdat er daar veel minder vraag naar tbs-capaciteit is dan elders. Ze liggen ook niet in gebieden waar ze om redenen van werkgelegenheid beslist open zouden moeten blijven, aldus Teeven. Hij zegt bij GGZ opnieuw begrip te hebben gevonden. GGZ stond maandag nog steeds achter de reeds gemaakte afspraken en snapt dat er pijnlijke keuzes nodig zijn, valt op te maken uit de brief. 

“Door sluiting van de drie klinieken 2Landen, Oldenkotte en Veldzicht zorg ik ervoor dat de overgebleven klinieken gezond kunnen blijven”, schrijft Teeven. Nog deze maand moet duidelijk worden hoeveel gevangenissen er precies dicht gaan. Het worden er minder dan aanvankelijk gepland, omdat er vorige week te veel bezwaren waren tegen enkelbanden als vervangende straf.

Geen prijscompensatie

Teeven wist daarop meteen 69 miljoen euro op te diepen om de geringere bezuiniging weer glad te strijken. Geen enkele afdeling van zijn ministerie, noch een daaraan verbonden dienst, krijgt nog langer prijscompensatie voor aankopen. Ze moeten maar efficiënter worden met hetzelfde geld. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

12 juni 2013

Ofschoon het aantal burgers in Nederland nog steeds groeit daalt blijkbaar de behoefte aan klinische plaatsen in de forensische ggz. Als geinteresseerde lezer vraag ik me af of het behandelresultaat van deze sector reden is van deze relatieve reductie of dat het Nederlandse volk op zich "geestelijk gezonder" is geworden. De staatssecretaris spreekt over "minder vraag" en koppelt dat aan de regio oost-nederland. Dan kan deze regio een model voor geheel Nederland zijn. Toch wel een voordeel bij het nadelig verlies! Het komt me wat pervers voor om de behoefte aan specialistisch klinische behandeling vooral te motiveren op basis van werkgelegenheid: behandelaars zijn er voor patienten en niet omgekeerd.

Top