ACTUEEL

Frans conferentieoord taboe voor PwC

Accountants- en adviesbureau PwC ziet af van het organiseren van een conferentie over de langdurige zorg in het Franse conferentieoord Saint Paul de Vence. PwC wil voorkomen dat de locatiekeuze de inhoud van het programma overschaduwt.

Het Zuidfranse Saint Paul de Vence is van oudsher een populaire bestemming voor congressanten in de Nederlandse zorg. Zo houdt farmaciebedrijf Pfizer er jaarlijks een event, waar tal van topbestuurders en beleidsmakers uit de sector bij aanwezig zijn.  Oom Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hield er samen met automatiseerder Unisys eerder dit jaar een bijeenkomst.

Ophef

Na berichtgeving in ondermeer de Telegraaf is er maatschappelijke en politieke ophef ontstaan over deze veronderstelde “snoepreisjes”.  In antwoord op vragen uit de Tweede Kamer laat staatssecretaris Van Rijn weten dat de kosten voor rekening van het ministerie komen en er jegens de deelnemende bewindspersonen en ambtenaren dus geen sprake is van ongeoorloofd dienstbetoon. Ook stelt Van Rijn dat de bijeenkomsten “geen besluitvormend karakter” hebben.

Zorgvuldige afweging

VWS behoudt zich blijkens Van Rijns brief de vrijheid voor om ook in de toekomst conferenties in het buitenland te bezoeken. “Het is VWS-beleid om alle uitnodigingen aan zowel bewindslieden als ambtenaren, dus ook die voor congressen, zorgvuldig af te wegen op basis van nut en noodzaak van aanwezigheid”, aldus Van Rijn. “Afwegingen die gemaakt worden, hebben onder andere betrekking op de relatie met het beleid, het programma, de kwaliteit van de inleiders en sprekers en de eventuele deelname uit het zorgveld, maar ook de reisafstand en kosten spelen een rol. Ook in de toekomst zullen zorgvuldige afwegingen gemaakt blijven worden bij iedere uitnodiging.”

Uitstel

Voor PwC is de ophef reden om het congres over de langdurige zorg, dat dit weekeinde had moeten plaats vinden, uit te stellen tot september. Naar alle waarschijnlijkheid kiest PwC ook voor andere congreslocatie dan Saint Paul de Vence.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 juni 2013

Dit is een goede beslissing van PwC. In deze tijden van bezuinigingen en ontslagen in de langdurige zorg past het fêteren van bestuurders (een normaal wel geaccepteerde vorm vorm van omkopen) niet meer. Zinnig en zuinig is het motto.

Anoniem

19 juni 2013

Dit is een goede beslissing van PwC. In deze tijden van bezuinigingen en ontslagen in de langdurige zorg past het fêteren van bestuurders (een normaal wel geaccepteerde vorm vorm van omkopen) niet meer. Zinnig en zuinig is het motto.

Top