ACTUEEL

NPCF wil dat patiënt eigen dossier beheert

Zelf inloggen in je medische dossier en de arts een mailtje sturen als er volgens jou informatie ontbreekt of niet klopt. Als het aan de patiëntenfederatie NPCF ligt, komt het voor iedere patiënt zo ver.

Persoonlijk dossier

De patiëntenfederatie ontvouwde vrijdag op het Digitale Zorg Event haar plannen voor een persoonlijk gezondheidsdossier (pgd) waarin alle medische dossiers van de patiënt zijn opgenomen.

Toegang

De NPCF vindt het vreemd dat patiënten nu niet hun eigen medische dossiers kunnen inzien. Niet alleen wil de NPCF dat de patiënt via het pgd toegang krijgt tot deze gegevens, ook moet de patiënt zelf kunnen bepalen met wie hij de gegevens deelt, bijvoorbeeld zijn apotheker of fysiotherapeut.

Aanzet

Loes Bierma, een van de samenstellers van de visienota: "Er staat nu overal een stukje van de informatie van een bepaalde patiënt opgeslagen. En de patiënt heeft zelf ook informatie die hij zou moeten kunnen toevoegen. Het zou geweldig zijn als dat allemaal gebundeld is." De visienota is een aanzet, Bierma verwacht dat het nog een paar jaar duurt voor er een daadwerkelijk pgd beschikbaar is. (ANP/Skipr)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

23 juni 2013

Wat zou Edwin Velzel vinden van deze move?
Een 180 ( of 360) graden draai ten opzichte van het megalomane, onveilige en unidirectieve LSP ( waar tot nu toe, bij mijn weten, zo'n 1 miljoen van de 17 miljoen "JA" tegen heeft gezegd) .
De NPCF zegt "NEE" tegen het LSP!
Net zoals pakweg 16 miljoen patiënten trouwens.
Beter ten halve gekeerd?
Het zou de NPCF sieren als ze openbaar meer afstand zou nemen van het LSP; dat zou namelijk een formele bevestiging zijn van wat ze nu doen,.

E.Kriek

23 juni 2013

Zoek de verschillen namens de NPCF tussen 2009 en 2013:

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/vara/consumenten/vraagenbeantwoord/bb.20090617-0338.asf

Postema

24 juni 2013

Ik vind dit bijna een zo'n fundamenteel mensenrecht dat je het aan alle burgers van Nederland zou moeten vragen: "Wilt u vanaf nu zelf uw medische gegevens beheren?" Als men dat niet kan of niet wil, kan afgesproken worden wie het dan wél beheert. Zo geef je de verantwoordelijkheid voor eigen leven en gezondheid weer terug aan de persoon zelf. Belangen van instanties, artsen, en weet ik veel wie hebben hier feitelijk niets mee te maken. Een overheid moet het mij als burger mogelijk maken om gegevens die over mijn lichamelijke en/of psychische gezondheid gaan, zelf te beheren.

E.Kriek

28 juni 2013

@Postema:
Ik herhaal: medische gegevens zijn niet van de dokter maar van de patiënt.
De dokter is hooguit de rechterhand/ adviseur van de patiënt in deze.
Een door de patiënt beheerd dossier is dus een logische gevolgtrekking.
Zie www.vphuisartsen.nl voor meer steun; inmiddels zijn er minstens 700 actief praktiserende huisartsen die zich zorgen maken over dit onderwerp.
Helaas blijkt de LHV ( onderdeel van VZVZ ) een minder betrouwbare partner inzake het bewaken van uw medisch beroepsgeheim. ( Over de KNMG moeten we het maar niet hebben; zij demoniseert en ridiculiseert een iegelijk die kritisch is aangaande het LSP ) .
Elke patiënt zijn/ haar eigen beheer over zijn/ haar medische gegevens.
Simpel, toch?
Het gaat om UW gezondheid.
Niet om die van de dokter. Of die van uw verzekeraar. Of die van de Overheid.

Top