ACTUEEL

Waarschuwing op sigarettenpakjes kleiner

De waarschuwende teksten en foto's op sigarettenpakjes op de Europese markt worden kleiner. Dat is vanmiddag in Luxemburg besloten door de 27 landen van de EU.

De lidstaten werden het eens dat 65 procent van het sigarettenpakje gaat bestaan uit gezondheidswaarschuwingen. De Europese Commissie wilde dat 75 procent van een pakje uit angstaanjagende foto's van zwarte longen en teksten als 'Rokers sterven jonger' zou bestaan.

Jongeren

De EU komt met nieuwe regels voor de verpakkingen van tabak zodat 'jongeren niet verleid worden om te gaan roken'. Roken moet onaantrekkelijker worden en tabaksproducten moeten er dan ook uitzien en smaken als tabaksproducten.

Smaakjes verbieden

Daarom wilde het dagelijks bestuur van de EU dat sigaretten met een smaakje, zoals mentholsigaretten, verboden worden. De lidstaten laten een Europees testpanel bepalen om welke smaken het moet gaan, maar zijn ook voor een verbod van smaakjessigaretten. Bovendien mogen er geen 'misleidende labels' op de pakjes komen als 'organisch' of 'natuurlijk'.

E-sigaret

Ook rookloze tabaksproducten, zoals de e-sigaret, moeten gezondheidswaarschuwingen gaan voeren. Bovendien kwamen de EU-lidstaten overeen dat bij een bepaalde nicotinewaarde e-sigareten alleen nog maar op recept verkrijgbaar moeten zijn. Daarnaast kunnen landen zelf beslissen of ze een verbod op verkoop via het internet gaan opleggen.Ook mogen landen als ze willen er zelf voor kiezen strengere verpakkingseisen op te leggen.

Voortgang 

Nu de lidstaten het eens zijn, kan het dossier naar het Europees Parlement. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top