ACTUEEL

Verslavingskliniek Narconon onder toezicht

Verslavingsinstelling Narconon in Zutphen is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ maandag bekend. Er zouden risico's bestaan voor patiënten.

Omwille van de veiligheid van de patiënten mag de verslavingskliniek geen cliënten meer opnemen met acute verslavingsproblemen en/of ernstige psychische/psychiatrische problemen, heeft de IGZ met de kliniek afgesproken. Verder zal de instelling alle cliënten voorafgaand aan opname laten beoordelen door een arts. Narconon heeft bovendien aangegeven de Wtzi-toelating van de stichting in te trekken.

Twijfels

De inspectie heeft na meldingen over de zorg bij de instelling onaangekondigde bezoeken gebracht aan de kliniek. Na het laatste bezoek kreeg de IGZ twijfels of Narconon bereid of in staat was afspraken met de inspectie na te komen.

Het programma waarmee Narconon werkt om drugsverslaafden te helpen, is gebaseerd op de ideologie van de Scientology Kerk.

Als er bij Narconon tijdens en na afloop van de zes maanden verscherpt toezicht nog steeds risico’s voor de patiëntveiligheid zijn, dan overweegt de inspectie een andere maatregel of de minister van VWS te adviseren een aanwijzing te geven.

Wtzi

Zorginstellingen hebben een toelating nodig wanneer zij zorg willen aanbieden die op grond van de Zorgverzekeringswet of AWBZ voor vergoeding in aanmerking komt. De WTZi regelt de toelatingen, stelt regels over goed bestuur en bepaalt daarnaast in welke gevallen winst uitgekeerd mag worden. (ANP / Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top