ACTUEEL

VWS erkende Narconon-vestiging ondanks kritiek

De Nederlandse autoriteiten zijn de afgelopen decennia meermaals gewaarschuwd voor Narconon, maar het ministerie van VWS erkende de aan Scientology gelieerde afkickkliniek niettemin begin 2012 als zorgverlener. Dat meldt Trouw.

De kritiek op kliniek richt zich ondermeer op het toedienen van grote hoeveelheden niacine (vitamine B3). In hoge doses kan dit middel levensgevaarlijk zijn. Om deze reden riep hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgelopen weekend in Trouw op om de kliniek te sluiten.

Onoordeelkundig

Vergelijkbare waarschuwingen uitte de Federatie van Instellingen voor Alcohol en Drugs (FZA) al in 1987. Narconon sprong volgens de FZA 'onoordeelkundig om met medicijnen' en bediende zich van 'onzintheorieën'.

Verstrengeling

In de jaren negentig kwamen er ondermeer van zijde van het Openbaar Ministerie en het Gelders Centrum voor Verslavingszorg vragen over de verbintenis tussen de therapie en de kerk, waardoor cliënten onbedoeld in een sekte belandden. De schijn van verstrengeling was eerder al vastgesteld door de Inspectie voor de Geestelijke Gezondheidszorg (die later is opgegaan in de IGZ).

Erkenning

De kliniek in Zutphen staat sinds kort onder verscherpt toezicht van de IGZ. De veiligheid van de cliënten is volgens de IGZ in gevaar omdat er geen medisch opgeleid personeel werkt. Volgens Trouw is niet duidelijk op grond waarvan het Zutphense filiaal in 2012 erkend is als zorgverlener, en waarom die erkenning niet eerder kwam. Zonder de erkenning mocht Narconon zich enkel hulpverlener noemen en konden verzekeraars de behandeling niet vergoeden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top