ACTUEEL

Minister wil topinkomens sneller terugdringen

De inkomens van bestuurders in zowel de publieke als semipublieke sector zullen vanaf 2015 al omlaag gaan. De bestuurders mogen dan hooguit zoveel verdienen als een minister, in plaats van de nu geldende 130 procent van een ministerssalaris. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer.

De minister verwacht dit najaar over het nieuwe wetsvoorstel te kunnen overleggen met werkgevers, gemeenten en provincies. Daarna gaat het stuk naar de Tweede Kamer. In 2017 moet een andere wet klaar zijn, waardoor de nieuwe inkomensregels niet alleen gaan gelden voor de hoogste bestuurders, maar voor alle medewerkers in de publieke en semipublieke sector.

Versneld invoeren

Door de regelgeving in twee delen te splitsen, hoopt Plasterk de maximering versneld te kunnen invoeren. In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA al afspraken gemaakt over het aftoppen van de hoogste inkomens. Daarmee moet ook 10 miljoen euro per jaar worden bespaard.

De nieuwe regels gaan gelden voor mensen die vanaf 2015 afspraken maken over hun salaris. De overeenkomsten die voor die tijd zijn gesloten, blijven gewoon gelden. Wel proberen bewindslieden die bestuurders te overtuigen uit eigen beweging een deel van hun salaris af te staan. Overigens laat de nieuwe wet ruimte voor uitzonderingen, schrijft Plasterk. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 juli 2013

Dit is inderdaad het moment. Juist wanneer we fors moeten bezuinigen en zieken zorg moeten onthouden om financiële redenen, is de huidige stroom van artikelen over graaiende bestuurders niet te verteren. Het moet nu afgelopen zijn.

Drs. Bartels

10 juli 2013

Nog veel belangrijker dan de overbetaalde bestuurders zijn de aktiviteiten van zorgondernemer Winter. Die moeten geremd worden. De man wordt geschat op een 40.000 euro per dag en heeft circa 1000 mensen in dienst. Dat kost de gemeenschap heel veel geld. De heer Winter houdt er zoveel aan over dat hij naar de beurs gaat.
Hoe ziek wil je het hebben?
De heer Winter op een congres voor specialisten:' de marges zijn ruim. We kunnen allemaal heel veel geld verdienen'.
Er zijn specialisten die veel meer verdienen dan de 130% van het minister salaris.Ze zwijgen als het graf. Zorgverzekeraars zijn de wettelijk aangewezen groep om aan die echt uit de hand gelopen kosten plafond te definiëren. In het Slotervaart is dat na heel moeizaam onderhandelen gelukt. Ook een 'experiment' van de minister van VWS. Hoeveel wil ze nog langer op een weg die zeker onbetaalbaar uitpakt voor de minst draagkrachtigen?

Anoniem

11 juli 2013

Wat een onzin: de ministers kunnen 4 jr lang een prima salaris opstrijken, maar gaan nadien in het bedrijfsleven het 4 voudige verdienen (kijk nr een Wouter Bos) Met zo'n vooruitzicht wil ik ook wel 4 jaar een minister salararis. Top mensen / Specilaisten verlenen Top zorg met een Top verantwoordelijkheid. Hiervoor een passende vergoeding van 130% van een minister salaris vindt ik niet meer dan normale beloning

Top