ACTUEEL

Orde en NVZ juichen aandeelhouderschap arts toe

De Orde van Medisch Specialisten vindt het een goede zaak wanneer medisch specialisten mede-eigenaar worden van het ziekenhuis waarin ze werken. De orde reageert hiermee op het nieuws van woensdag dat het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer voor 20 procent in handen komt van de medische staf.

Artsen en verpleegkundigen van het LangeLand hebben 1,5 miljoen euro geïnvesteerd als onderdeel van een reddingsoperatie van het noodlijdende ziekenhuis. “Het is een goede ontwikkeling als medisch personeel meer zeggenschap en meer verantwoordelijkheid krijgt in het ziekenhuis'', zegt een woordvoerster van de orde.

Positief

De medische staf heeft het ziekenhuis samen met zorgorganisatie Vierstroom overgenomen. Volgens de zegsvrouw van de Orde van Medisch Specialisten is het een unieke constructie. “Wat ons betreft gaat dit nog vaker gebeuren'', laat de orde weten. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is positief over die ontwikkeling. “Het gezamenlijk optrekken en de financiële gedeelde verantwoordelijkheid van de medische staf is een prima initiatief'', aldus de organisatie. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 juli 2013

Inderdaad uitstekend plan, wanneer u zich bij de dokter in de spreekkamer af moet vragen of zijn beslissingen in het financiele belang van zijn ziekenhuis zijn of uw gezondheid.

Peter Koopman

12 juli 2013

Vanuit Tilburg is deze mogelijkheid van participatie vorig jaar gewezen. Goed dat ook dit model wordt toegepast. Ik lees over instemming van de Orde, maar mis een reactie van de verpleegkundige koepel. Zijn verpleegkundigen in Zoetermeer nu ook mede-eigenaar van hun ziekenhuis geworden? Daarmee zou de tijd dat diaconessen en rk-religieuzen eigenaar en verpleegkundige waren terugkeren. Wel vraagt deze financiele constructie ook om een aandeel in de sturing van de organisatie. Een interessant beleidsverpleegkundig thema en veelbelovend voor verpleegkundigen.

Olaf Wijman

14 juli 2013

betekent aandeelhouderschap nu ook (zelfstandig) ondernemerschap voor medisch specialisten?

Top