ACTUEEL

Mentale gesteldheid 90-plussers steeds beter

De huidige 90-plussers zijn er mentaal beter aan toe dan de generatie die een decennium geleden ouder dan 90 jaar was. Dat concluderen Deense wetenschappers na uitgebreid onderzoek.

De 90-plussers van nu scoren duidelijk hoger bij cognitieve tests dan de 90-plussers die tien jaar geleden werden onderzocht, blijkt uit het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Deens onderzoek

De wetenschappers zochten voor hun onderzoek tien jaar geleden contact met alle Denen die toen 93 jaar oud waren. In de meest recente studie werden alle 95-jarige Denen aangeschreven. Toevallig leverden beide onderzoeken dezelfde respons op: 63 procent werkte mee.

Generaties

Fysiek bleken de groepen aan elkaar gewaagd, maar mentaal bleken er de nodige verschillen tussen de generaties: in de groep die in 1915 werd geboren haalde 23 procent de maximale score bij een test die de mentale gesteldheid peilt. In het eerste onderzoek kwam slechts 13 procent in de hoogste categorie terecht. Verder bleek uit het onderzoek dat de huidige groep 90-plussers beter in staat is tot alledaagse handelingen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top