ACTUEEL

Ouderen slikken te veel of te weinig pillen

Ouderen nemen vaak te veel of juist te weinig medicijnen. Dat kan leiden tot vervelende bijwerkingen en zelfs onnodige ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijna 20 procent van de 75-plussers neemt dagelijks negen of meer geneesmiddelen. Onder de 65-plussers neemt 30 tot 45 procent minimaal vijf of meer geneesmiddelen per dag. Dat komt neer op 750.000 tot 1 miljoen mensen. Ongeveer 40 procent van de bewoners van verpleeghuizen krijgt te veel of te weinig medicijnen.

Communicatie

Volgens het RIVM ontstaat dit probleem onder meer door gebrekkige informatietechnologie waardoor communicatie niet altijd vlot verloopt. Ook is het vaak zo dat een patiënt contact heeft met meerdere artsen, die stuk voor stuk geneesmiddelen voorschrijven of een behandeling stopzetten zonder dat ze dat van elkaar weten. Daarnaast laat ook de communicatie tussen zorgverleners en patiënt of mantelzorger wel eens te wensen over. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Stenvert

24 juli 2013

Ik mis in het artikel een vermelding van de rol van de apotheker. Deze belangrijke schakel in de gezondheidszorg zou toch een overzicht moeten hebben van het medicatie regiem van hun klanten. Wel lastig om de medicatietrouw van de gebruikers te verbeteren als de verstrekking zo'n rommeltje is. De technologie om te verbetering is beschikbaar; maak er nu toch gebruik van!

Sleijster

24 juli 2013

Hadden we daar nu juist niet dat EPD voor maar Nederland. He

Top