ACTUEEL

Amerikaanse farmareus boekt miljardenwinst

Het Amerikaanse Pfizer heeft in het tweede kwartaal een winst gerealiseerd van 14,1 miljard dollar (10,6 miljard euro). Een jaar eerder ging het nog om een winst van 3,25 miljard dollar. Dat maakte 's werelds grootste farmaciebedrijf dinsdag bekend.

De miljardenwinst is mede terug te voeren op de opbrengst van de afsplitsing van Pfizers onderdeel dat medicijnen maakt voor dieren en die van een octrooischikking. Maar ook buiten deze eenmalige posten viel de winst een dollarcent per aandeel hoger dan de verwachte 0,55 dollar.De omzet viel iets lager uit dan verwacht. Het concern draaide het afgelopen kwartaal een omzet van 13 miljard dollar, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op 13,03 miljard dollar.

Pfizer kreeg dinsdag ook een boete opgelegd van 491 miljoen dollar (370 miljoen euro) vanwege de ongeoorloofde verkoop van een medicijn dat wordt gebruikt bij niertransplantaties. Het bedrijf zou het middel zonder toestemming ook hebben willen verkopen voor gebruik bij andere orgaantransplantaties.

Opsplitsen

Pfizer overweegt het concern op te splitsen in een onderdeel voor merkmedicijnen en een onderdeel dat generieke medicijnen fabriceert. Het bedrijf bevestigde zijn winstprognose voor het hele jaar van 2,10 dollar tot 2,20 dollar per aandeel.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top