ACTUEEL

Camerabeelden zorginstelling mogen op tv

Camerabeelden die vlak voor de dood van een 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw gemaakt zijn, mogen op tv worden uitgezonden. De vrouw, die in een behandelcentrum in Onnen van zorginstelling Novo woonde, overleed vorig jaar kort nadat ze door vier personeelsleden minutenlang tegen de grond gedrukt was.

Het tv-programma Nieuwsuur wilde de beelden laten zien, maar Novo probeerde dat via de rechter tegen te houden. Maandag oordeelde de voorzieningsrechter in Lelystad dat de beelden, gemaakt met de bewakingscamera van de instelling, getoond mogen worden.

Onderzoek

NOVO heeft 80 vestigingen in Groningen en Drenthe. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar al deze vestigingen naar aanleiding van het incident met de gehandicapte vrouw, zo werd 2 maanden geleden duidelijk.

Een eerder IGZ-rapport over de vestiging in Onnen was al aanleiding om deze te sluiten. In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top