ACTUEEL

RKZ draait 3 miljoen euro verlies

RKZ draait 3 miljoen euro verlies

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft in 2012 een negatief resultaat geboekt van 5 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag. In 2011 kwam het ziekenhuis nog uit op 1 miljoen positief.

Eind juni gaf bestuursvoorzitter Jeroen van Roon in Skipr al aan dat ziekenhuis “een aanmerkelijk verlies” tegemoet kon zien. Het ziekenhuis raakte vorig jaar diep in de financiële problemen door een combinatie van overproductie en ongelukkige nieuwbouwplannen.

Voorziening

De rode cijfers over 2012 hangen volgens het jaarverslag met name samen met een financiële voorziening van 2,5 miljoen euro voor de herstructurering van het ziekenhuis. Zo heeft het ziekenhuis om weer financieel gezond te worden 125 formatie-eenheden geschrapt waarvan 79 in de vorm van gedwongen ontslagen. Het vertrek van topvrouw Marianne Acampo kostte het ziekenhuis enkele tonnen.  

Verslechtering

Het Rode Kruis Ziekenhuis wist de bedrijfsopbrengsten vorig jaar met 7,2 procent op te schroeven naar bijna 110 miljoen euro, maar de bedrijfslasten stegen met 8,2 procent een procent harder. Omdat daarnaast de financiële lasten met 0,9 miljoen zijn toegenomen, is het resultaat per saldo met ongeveer  4 miljoen euro verslechterd, aldus het ziekenhuis in het jaarverslag.

Positief

Toch verwacht het ziekenhuis voor komend jaar een positief resultaat van 3 miljoen euro bij een zeer bescheiden omzetgroei. Eind 2012 werd een saneringsprogramma opgetuigd om de financiële malaise het hoofd te bieden. In totaal wil het ziekenhuis 9,6 miljoen euro besparen. Dit streven is  In totaal 11 saneringsmaatregelen van diverse aard worden ingezet om dit resultaat te behalen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

9 augustus 2013

Kortom, bij veel aandacht van een zorgverzekeraar duurt het blijkbaar toch wel wat langer dan gewenst alvorens het ziekenhuis weer op orde is. Voor het ziekenhuis goed dat een zorgverzekeraar sterk betrokken is want daar ligt genoeg geld op de plank om te voorkomen dat het ziekenhuis omvalt.

M.i. had het wat sneller gekunt.

Wanneer is men eigenlijk gestart met veel kennis en ervaring (?) in het bestuur en bij de toezichthouder?

Top