ACTUEEL

Brede preventieve screening mag van Schippers

Minister Schippers is voornemens om de full body scan in Nederland onder voorwaarden toe te laten. Schippers heeft de Gezondheidsraad gevraagd onder welke voorwaarden dit het beste kan.

Momenteel kunnen gezonde mensen zich niet middels een zogeheten full bodyscan laten screenen op ziektes als kanker en hart- en vaatziektes. Schippers vindt het verbod op dergelijke scans niet meer passen in een tijd waarin steeds meer aandacht komt voor preventie en vroegopsporing van gezondheidsrisico’s. Bovendien kunnen Nederlanders die dit willen gewoon in het buitenland terecht. Jaarlijks kiezen naar schatting duizenden voor deze optie.

Hogere zorgkosten

Schippers wil wel de nadelige effecten van body scans zoveel mogelijk inperken. Niet elke screening is volgens de minister even nuttig, terwijl zulk onderzoek wel gepaard gaat met grote ongerustheid. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) betoogt daarnaast dat ongericht onderzoek leidt tot onnodig vervolgonderzoek en dus hogere zorgkosten. De NHG wijst in dit verband op zogenoemde fout-positieve uitslagen. Er wordt iets gesignaleerd, maar bij nader onderzoek blijkt er niets aan de hand. Ook zijn de huisartsen bang dat mensen zich onnodig patiënt gaan voelen. “Bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk werd een hoger ziekteverzuim vastgesteld”, zegt een woordvoerster van de NHG.

Vervolgkosten

De Gezondheidsraad komt in de loop van volgend jaar met een advies. De raad moet daarbij ook in kaart brengen wat screening betekent voor de wachtlijsten en de vervolgkosten in de zorg.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 augustus 2013

Schippers meldde vorig jaar nog in de Kamer dat ze preventieve bodyscans onzin vindt. Moeten er hier misschien kansjes worden gecreëerd voor partijgenoten die graag ondernemertje willen spelen in de zorg? In ieder geval verliest zij alle recht om het nog over de zorgkosten te hebben.

Harbers

18 augustus 2013

Ik vermoed dat ze eerder haar eigen mening gaf toen ze aangaf total bodyscan onzin te vinden. Nu zal het 'permanente campagne team' van de VVD haar wel hebben ingefluisterd dat hun kiezers dit juist prachtig vinden! En ze kan het plan veilig lanceren, want ze weet dat de Gezondheidsraad het toch gaat afwijzen - jammer van al het daaraan verbonden werk. Maar goed: "het punt is gescoord"!

Top