ACTUEEL

Radboud test Google Glass in operatiekamer

Chirurgen van het UMC St Radboud hebben tijdens een kaakoperatie de Google Glass-bril getest. Het academisch ziekenhuis is te spreken over de kwaliteit van de beelden, maar ziet ook verbeterpunten.

Het experiment leert dat de kwaliteit van de beelden soms nog beter is dan wanneer er direct over de schouder van de arts wordt meegekeken. Medisch studenten kunnen daardoor makkelijker meekijken met de chirurg. Dit geldt ook voor collega’s aan de andere kant van de wereld, die daarmee goed advies kunnen geven. Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden. 

Verbeterpunten

Tijdens de test zijn er ook enkele verbeterpunten geconstateerd. Het afstellen van de camera is niet optimaal. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig, wat met een ‘stabilizer’ in de software opgelost zou kunnen worden. Ook blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden.

Doorontwikkeling

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud test als eerste in Europa de Google Glass op het gebied van de gezondheidszorg. Het innovatiecentrum gaat de mogelijkheden en beperkingen voor gebruik van de Google Glass in het ziekenhuis en daarbuiten verder verkennen, onder meer middels wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg door middel van het meekijken van een arts met de thuiszorgverpleegkundige. Als eerste stap ontwikkelt het REshape Center een app voor de bril, bedoeld voor gebruik in de zorg.

Congres

De wereldwijde OK-primeur voor Google Glass was in juni in de Verenigde Staten. Chirurg Rafael Grossmann, die de operatie uitvoerde, komt in het kader van het Games for Health-congres eind oktober naar Nederland om zijn ervaringen te delen.

---

Skipr is mediapartner van de Games for Health conferentie op 28 en 29 oktober 2013 in Amsterdam. U kunt bij deze conferentie aanwezig zijn. Wilt u één de conferentie één dag bezoeken, dan kost dit 300 euro. Beide dagen samen kost 499 euro. Schrijf u in met kortingscode SKIPR2013 en ontvang een half jaar Skipr magazine gratis 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top