Tech

Jeroen Bosch Ziekenhuis verliest zaak van ICT-bedrijf

Jeroen Bosch Ziekenhuis verliest zaak van ICT-bedrijf

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) had de samenwerking met het Portugese softwarebedrijf Alert niet eenzijdig mogen beëindigen. Ondanks de mislukte invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) heeft het JBZ onvoldoende duidelijk gemaakt waarom Alert juridisch tekort is geschoten. De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

Volgens het JBZ voldeed de software niet aan wat het ziekenhuis wilde, heeft Alert deadlines niet gehaald en is het softwarebedrijf ernstig tekortgeschoten in de gemaakte afspraken. De rechter oordeelt nu dat het ziekenhuis onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom Alert tekortschoot. Uit de gezamenlijk opgestelde documenten blijkt volgens de rechtbank ondermeer dat de afgesproken leveringstermijnen niet eenduidig waren. "Niets wijst erop dat JBZ juridische of financiële consequenties heeft verbonden aan gewijzigde planningen", aldus de rechter. "Ook bij de ontbindingsverklaring van eind 2011 heeft JBZ nagelaten Alert formeel aan te spreken op het niet halen van de termijnen."

Risico's

Volgens de rechtbank kon het JBZ bovendien weten dat er grote gevaren aan het project kleefden. "Om het EPD en het zorgsysteem te realiseren moest de van oorsprong Portugese software worden aangepast aan de Nederlandse situatie", aldus de rechter. "Bij de start waren beide partijen bekend met de risico’s van het ambitieuze project en de financiële en personele investeringen. Het welslagen ervan was afhankelijk van een voortdurende onderlinge afstemming." 

Schadeclaim

De rechtbank doet nadrukkelijk geen uitspraak over de kwaliteit van de software en beantwoordt evenmin de vraag óf Alert fouten heeft gemaakt. Daarmee doet de rechtbank ook geen uitspraak over de rechtsgeldigheid van de schadeclaim van het ziekenhuis. Het ziekenhuis had 8 miljoen euro schadevergoeding geëist plus teruggave van 1,1 miljoen euro investeringskosten. Wel is het ziekenhuis veroordeeld in de proceskosten van 10 duizend euro.

Vier ziekenhuizen

In totaal vier ziekenhuizen ruziën met Alert over de mislukking van het softwareproject. Het gaat behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Bernhoven in Uden en het Atrium MC in Zuid-Limburg. De rechter doet binnenkort uitspraak over een schadevergoeding die het Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg eist. Alert claimt in een andere procedure schade van de vier betrokken ziekenhuizen. In totaal wil Alert 70 miljoen euro zien voor gederfde inkomsten en imagoschade. (Skipr/ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 augustus 2013

Is dat die Portugese ict bedrijf die oa ook succesvolle dating sites heeft opgericht zoals http://www.zoekmeiden.nl

Koos Dirkse

23 augustus 2013

Zie mijn reactie op: dirkse.eu/?page_id=1456

Top