ACTUEEL

Vergrijzing leidt tot meer medicijnen in Maas

Ondanks "zeer goede kwaliteit" drinkwater uit de Maas stagneert de kwaliteitsverbetering van het drinkwater uit deze rivier. Bij metingen vinden er nog steeds overschrijdingen plaats van geneesmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en industriële stoffen.

Dat stelt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven die uit Maaswater drinkwater produceren, naar aanleiding van het jaarrapport De kwaliteit van het Maaswater in 2012. "Door de toenemende vergrijzing neemt het medicijngebruik toe en dat zie je terug in het drinkwater", aldus directeur Harry Römgens van RIWA-Maas.

Niet verontrustend

De hoeveelheid kwalijke producten in de Maas zijn volgens hem niet verontrustend, maar als de kwaliteit zo moet blijven, zijn er wel maatregelen nodig. De medicijnen komen via de urine het riool in en gewasbeschermingsmiddelen via slootjes en beekjes weer in de Maas terecht.

Om die stoffen uit het water te halen zijn meer zuiveringen nodig, maar het Europees milieubeleid is er juist op gericht om het de komende jaren met minder zuiveringsinstallaties te gaan doen om zo minder chemisch te reinigen, want dat is slecht voor het milieu. RIWA-Maas dringt daarom aan op verscherpt overheidsbeleid. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Olt

28 augustus 2013

Dus er zitten geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en industriële afvalstoffen in het water, bij vlagen (golven) in hoeveelheden die de veiligheidsnorm overschrijden. Toch is datzelfde water ZEER GOEDE KWALITEIT DRINKWATER en is de hoeveelheid 'kwalijke producten' niet verontrustend.
Heel geruststellend. En laten we vooral geen kritische vervolgvragen gaan stellen.

Top