ACTUEEL

ZN en NVZ stemmen in met zorgakkoorden

De leden van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stemmen in met de onderhandelaarsakkoorden die op 16 juli zijn gesloten voor de medisch specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg en de eerste lijn.

Beide brancheverenigingen hebben hun leden geraadpleegd over de zorgakkoorden. Tijdens de ZN-bestuursvergadering op maandag 26 augustus is de instemming officieel vastgesteld. De leden van NVZ deden woensdag hetzelfde.
In de akkoorden staan afspraken te zijn gericht op het organiseren van een betere en efficiëntere gezondheidszorg. Deze zijn volgens de verzekeraars nodig “om de gezondheidszorg, in het licht van de verwachte lagere economische groei, de komende jaren betaalbaar te houden”. Hierbij zijn de verzekerden zoveel mogelijk ontzien, aldus ZN. Bijvoorbeeld door pakketbeperkingen te vermijden.

Beoogd resultaat

Pieter Hasekamp, algemeen directeur van ZN: “De partijen in de zorg, aanbieders, patiëntenorganisaties en verzekeraars laten hiermee opnieuw zien hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen. Het is nu zaak om de afspraken ook echt door te vertalen naar het beoogde resultaat: betere zorg met een beheerste kostenontwikkeling.”
Later dit jaar spreken ook de leden van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zich nog uit over de akkoorden.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

28 augustus 2013

Huisartsen krijgen de komende 4 jaar een jaarlijkse budgettaire groeiruimte van 2.5%. Dat is per normpraktijk, ongeveer € 31,50 per werkdag.
Zie daar die zorg voor te leveren: met werkeloze vrijwillige zorgmedewerkers?

Anoniem

28 augustus 2013

@1 Ik heb tevens nog nooit een zorgmedewerker gezien die €157,5 per uur zou krijgen. Dus wellicht moet u uw stelligheid herzien.

Het doel van ZN is substitutie naar de eerste lijn, niet vervanging van de tweede lijn door de eerste lijn. Zodanig is een budgetverruiming van 2,5% (exclusief indexatie) zeer riant.

Mitrasing

28 augustus 2013

@2 de budgetverruiming huisartsenzorg van 2,5% komt overeen met 31,5 euro per dag per normpraktijk. Dat is al netjes berekend. Dat riant te noemen terwijl de Cure dit percentage per jaar mocht stijgen. Tja... niet voor niet anoniem.

Top