ACTUEEL

'Ziekenhuizen verzetten zich tegen zelfzorg'

Ziekenhuizen staan onvoldoende open voor zelfzorg omdat de zorginstellingen bang zijn voor verlies van inkomsten en daarmee personeel. Dit stellen zorgdiensten en patiëntenvereniging NPCF deze week in EenVandaag.

Weerstand

Volgens de Nationale Trombose Dienst (NTD) ondervinden patiënten weerstand van ziekenhuizen als zij aangeven zelf de stollingswaardes in het bloed willen controleren in plaats van wekelijks in het ziekenhuis. Dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid in de ziekenhuizen; bij het controleren van deze patiëntengroep is een groot aantal zorgverleners betrokken.

Kunstnier

De Nierstichting stuit volgens EenVandaag op soortgelijke problemen met de onlangs ontwikkelde kunstnier, die dialyse overbodig zou maken. De stichting kan niemand vinden die de kunstnier wil produceren. Volgens directeur Tom van Oostrom ontbreken prikkels in het zorgstelsel om te innoveren.

Zot

NPCF-directeur Wilna Wind vindt de situatie ‘te zot voor woorden’. “Het is natuurlijk heel raar dat een aanbieder om zijn eigen brood te beschermen, mensen dan maar omslachtige zorg aanbiedt.”

Rob Neeter, voorzitter van de NTD schreef eerder deze maand een blog op ZorgkaartNederland waarin hij ook al pleitte voor het doorbreken van de drempel die gepaard gaat met het introduceren van zelfzorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Harm

30 augustus 2013

"Te zot voor woorden" is vooral mevrouw Wind die zich, met EenVandaag, voor het commerciële karretje laat spannen.

Top