ACTUEEL

Einde handgeschreven doktersrecept

De hanenpoten van de dokter op een recept ontcijferen, vanaf 1 januari 2014 hoeft het niet meer. Zo'n 16 organisaties uit de medische wereld, waaronder artsenfederatie KNMG, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de apothekersorganisatie KNMP hebben met elkaar afgesproken om recepten alleen nog elektronisch voor te schrijven. Dat heeft de KNMG woensdag laten weten.

De artsenfederatie publiceerde woensdag een speciale richtlijn waarin staat dat artsen recepten niet meer met de hand mogen schrijven. Er bestaan wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als een dokter een patiënt thuis bezoekt en geen elektronisch voorschrijfsysteem voorhanden heeft.

Voordelen

Volgens een woordvoerder van de KNMG heeft het elektronisch recept voordelen ten opzichte van het receptblokje. Fouten als gevolg van slechte leesbaarheid kunnen worden voorkomen. Ook kan de arts via het systeem controleren of de voorgeschreven dosis de juiste is, laat de zegsman weten.

Overigens schrijven al veel ziekenhuizen en huisartsen geneesmiddelen alleen nog maar elektronisch voor, aldus de woordvoerder. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

18 september 2013

Huisartsen in Heerhugowaard, en wrs in vele gemeenten, doen dit al meer dan 10 jaar volledig elektronisch met permanente medicatiecontrole.
Handgeschreven recepten komen vooral uit andere instellingen als ziekenhuizen.

Rubrech

19 september 2013

Maar, was dit door de IGZ al niet per 1 januari 2012 in de ban gedaan?

Nieuwsbericht uit 2010:
http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/nieuws/4464/verbod-op-handgeschreven-recepten

Top