ACTUEEL

Vergiftiging kinderen vaakst door medicijn

De NVWA waarschuwde maandag voor de zogenoemde liquid caps, waskussentjes met daarin vloeibaar wasmiddel. Omdat ze voor kinderen net snoepjes lijken, bestaat het gevaar dat kinderen ze proberen op te eten.

Bij 3 procent van alle kinderen van 0 tot en met 4 jaar oud die na een ongeval thuis op de Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) worden behandeld, is er sprake van een vergiftiging. Bij slachtoffers van deze leeftijd die na behandeling op de eerste hulp worden opgenomen in het ziekenhuis is er bij 11 procent sprake van een vergiftiging. Jaarlijks worden er gemiddeld 1300 kinderen van 0 tot en met 4 jaar behandeld op de SEH-afdeling van een ziekenhuis na een vergiftiging.

Oorzaken

Dat blijkt uit gegevens van VeiligheidNL, gebaseerd op cijfers die gaan over de jaren 2007-2011. De vergiftigingen werden het vaakst veroorzaakt door geneesmiddelen (500). Verder zijn koolmonoxide (120) en schoonmaak-, en poetsmiddelen (100) belangrijke veroorzakers ervan.

VeiligheidNL gaat vanaf november, samen met de NVWA, opnieuw campagne voeren om aandacht te vragen voor het onderwerp. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top