ACTUEEL

DSW verlaagt zorgpremie

DSW verlaagt de premie voor de basisverzekering met 7,50 euro per maand. Klanten betalen volgend jaar 95 euro per maand, tegen 102,50 euro dit jaar. Dat betekent dat de premie over het hele jaar daalt van 1230 naar 1140 euro, een verschil van 90 euro. De Schiedamse zorgverzekeraar heeft dat dinsdag laten weten.

De premies voor de aanvullende verzekeringen van DSW blijven gelijk.

Goedkope medicijnen

DSW had maandag al gezinspeeld op de premiedaling. Volgens de zorgverzekeraar kunnen de zorgpremies na jaren van stijgingen omlaag door goedkope medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars. Ook de verhoging van het eigen risico van 210 euro vorig jaar tot dit jaar 350 euro heeft geholpen. Anders waren de zorgpremies ten minste 8 euro per maand hoger geweest, aldus DSW.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag had minister Edith Schippers al gezegd dat de zorgverzekeraars hun basispremie volgend jaar zouden kunnen verlagen. Schippers ging uit van een bedrag van 1226 euro voor 2014. DSW vindt dat bedrag te hoog. Volgens de verzekeraar zijn de kosten voor ziekenhuiszorg en de meeste andere vormen van zorg lager dan het ministerie uitrekent. Alleen over de kosten van geestelijke gezondheidszorg is DSW het eens met het ministerie.

De laatste jaren is DSW steeds de eerste verzekeraar die met de nieuwe premie komt. De komende weken komen de andere verzekeraars met hun premies voor 2014.

Tussentijdse verlaging

Volgens Peter Ruys van Zorgkiezer.nl gaat de premie van DSW feitelijk niet met 90, maar met 78 euro per jaar omlaag. "Vorige week maakte DSW bekend dat het de premie tussentijds verlaagt met 4 euro per maand, voor de laatste 3 maanden van dit jaar. De jaarpremie van 2013 komt dus al 12 euro lager uit. Het verschil met de premie van 2014 is dan niet 90 euro, maar 78 euro."

Volgens de Consumentenbond houden de zorgverzekeraars onnodig vette reserves aan en maken zij jaarlijks recordwinsten. Zelfs als zij zich aan alle regels voor reserves zouden houden, kunnen de premies gemiddeld met 300 euro per jaar omlaag, meent de consumentenorganisatie, die een petitie is begonnen. "De Consumentenbond gaat op premiejacht." De bond berekende dat de premie voor een gezin met twee kinderen is gestegen van 1938 euro in 2006 naar 3048 euro nu. En voor dat geld is de zorg volgens de bond niet beter geworden: "Integendeel, de no-claimkorting is afgeschaft, de pakketten zijn uitgekleed en de keuzevrijheid voor zorg is ingeperkt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top