ACTUEEL

Ministerie in gesprek met nieuwe hulpdienst

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is in gesprek met een nieuwe hulpdienst die bestaat uit vrijwilligers. Dat zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag. Onderdeel van die gesprekken is de vraag of SOS Alarm Hulpdienst alarmmeldingen krijgt die bij de meldkamers van de hulpdiensten binnenkomen.

Het idee achter de hulpdienst is dat mensen met bijvoorbeeld een EHBO-diploma die in de buurt zijn van een ongeluk, slachtoffers kunnen helpen tot de hulpdiensten er zijn. De vrijwilligers worden gewaarschuwd met behulp van een app op hun mobiele telefoon.

Positief

Antoine Janssen van SOS Alarm Hulpdienst wil beginnen zodra zich 20.000 mensen hebben aangemeld. Het ministerie is "op zich positief over het initiatief''. "Maar het is nog te vroeg om iets te zeggen over de uitkomst van de gesprekken", aldus de woordvoerder.

Op basis van gps 'ziet' de hulpdienst of vrijwilligers zich in de buurt van een ongeval bevinden en waarschuwt ze. Mensen moeten een app installeren, die vier of vijf keer per dag locatiegegevens doorgeeft. "Dat is om te voorkomen dat de accu snel leegraakt. Mensen kunnen ook zelf hun locatie doorgeven. Bijvoorbeeld vertegenwoordigers, die op een dag grote afstanden afleggen", aldus Janssen.

De komende dagen begint een campagne om vrijwilligers te werven. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 september 2013

Eén grote chaos in EHBO land. Veel organisaties hebben best wel goede ideeen. Het grootste probleem is dat elke goed bedoelende organisaties en overheden steeds weer blijven hangen in oude vastgeroeste denkbeelden, bestuurders met "persoonlijke" belangen, traditionele overleg en beslisvormen, rapportages en andere belemmerende en sterk vertragende ambtelijke zaken.
Zonder uitzondering zal nagenoeg elk project op het gebied van burgerhulpverlening in samenwerking met overheden m.i. structureel en vooral functioneel mislukken.

Bedroevende bijkomstigheid is dat het Rode Kruis en Oranje Kruis verkondigen dat hun EHBO-ers goed getraind zijn, het tegendeel is helaas waar. Het niveau van EHBO-ers welke ingezet gaan worden bij projecten als SOS Alarmcard of van het Rode Kruis is namelijk bedroevend slecht, door jarenlange afbraak van het (opleidings)niveau door het Oranje Kruis en Rode Kruis zelf.
Als voorbeeld, standaard opgeleide EHBO-ers (het overgrote merendeel) krijgen geen verkeersongevallen behandeld. EHBO-ers staan machteloos bij bijvoorbeeld nek en wervelletsels. Niet hun schuld, maar zij hebben nooit geleerd hoe daarmee om te gaan. En deze EHBO-ers wilt u los laten op allerlei meldingen van (verkeers)ongevallen?
Als organisaties als SOS Alarmcard daarnaast ook de nog schandalig laag opgeleide bedrijfshulpverleners (BHV-ers) toelaat, dan komt de volksgezondheid zelfs zeer sterk in gevaar als SOS alarmcard medewerking gaat krijgen van overheden. Overheden, trap hier niet in.
Succes van burgerhulpverlenings projecten is pas verzekerd als er hogere (opleidings)eisen aan EHBO-ers dan nu het geval is. Tot die tijd wil ik geen goedbedoelende zogenaamde "SOS Alarmcard hulpverlener" aan mijn lijf.

Top