ACTUEEL

Gouda verplicht kleuters tot hulp in huishouding

Kinderen vanaf vijf jaar moeten in de gemeente Gouda verplicht hun zorgbehoevende ouders helpen in de huishouding. Dat meldt het AD.

Onder het nieuwe regime in de thuiszorg kunnen gemeenten zelf bepalen wie en onder welke voorwaarden mensen voor hulp in de huishouding in aanmerking komen. De gemeenteraad in Gouda heeft volgens het AD een voorstel aangenomen waardoor mensen met thuiswonende kinderen komen niet langer in aanmerking voor hulp in de huishouding.

Kinderen tussen de 5 en de 12 jaar moeten helpen bij klusjes als opruimen, tafeldekken en afwassen. Van kinderen tussen 13 tot 17 jaar wordt verwacht dat ze ook stofzuigen en de bedden verschonen. Meerderjarige kinderen krijgen er nog meer taken bij en wie ouder is dan 23 jaar moet de huishoudelijke taken volledig overnemen.

Intrekken

Gouda loopt hiermee vooruit op de plannen van het kabinet om de regels voor thuiszorg te versoberen. Het plaatselijke Trots op Nederland heeft burgemeester Milo Schoenmaker verzocht het raadsvoorstel, dat al door de gemeenteraad is aangenomen, alsnog in te trekken.

 

 

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Simon De Waal

3 oktober 2013

Wat een raar plan van Gouda. Kinderen hebbben recht op spelen. Kinderen van 5 jaar zijn moe na school en de ouders dienen zelf te bepalen welke 'klusjes' kunnen. De Gemeente mag kinderen niet inzetten als aanvulling op professionele zorg. Dit is kinderarbeid en dat is verboden in internationale verdragen.

Mol

3 oktober 2013

Ja hoor nog even en mensen willen kinderen om hun oude dag zeker te stellen.
Kinderen gaan naar school en hebben tijd nodig voor huiswerk en ontspanning.
Natuurlijk is een klusje niet erg dat doen veel kinderen, maar om nu zorg te korten gaat mij te ver.
Kinderen moeten kind kunnen zijn en vrij zijn om te leren spelen etc ik hoop dan ook dat de gemeente Gouda zich bedenkt en dit idiote plan weer intrekt.

Anoniem

3 oktober 2013

Dit is niet van nu, dit speelt al jaren.
Toen mijn moeder, weduwe, ziek werd heb ik als puber het huishouden, school, huiswerk, voor mijn moeder en 5 jaar jonger broertje gezord. Jarenlang........geen hulp, begeleiding.
Wel een maagslang en diverse andere onderzoeken in ziekenhuis voor mij ivm maagpijn, misselijk, overgeven, hartkloppingen enz........
Totaal overspannen door huisarts en maatschappelijkwerk op spoedlijst geplaats voor een eigen woning....Harteloos moeder en broertje achtergelaten, zonder hulp, hopend op een toekomst voor mijzelf.
Moeder poging tot zelfmoord terwijl ik aan het verhuizen was, broertje in militaire dienst en hersenvliesontsteking daar opgelopen. Uiteindelijk is moeder na 3 jaar overleden, broertje gaan zwerven........

En ik.....
Ik ben al dit niet helemaal te boven gekomen.

joze

4 oktober 2013

Bovenstaand bericht: In en in triest. Maar denk wel dat het zo gebeurd. De politiek en diegene die zulke beslissingen maken weten helemaal niet wat er speelt in een gezin waarvan er een chronisch ziek is en ook niet welke financielle gevolgen dit met zich mee brengt. Ze zijn zo hard geworden.
En wij moeten de medemens helpen met vrijwilligers werk???? Dat werkt echt niet. Als je nu nog goed met de buurt en famillie overweg kunt dan moet je dat zo houden dan willen ze nog wel eens wat doen. Maar verplichten??? Nee......
De politiek en ambtenaren kunnen nu nog niet eens goed
samen debatteren dan komt het al tot een meningsverschil

Eric Huyzer

4 oktober 2013

Volkomen ondoordacht. Zoals eerdere reacties al aangeven moeten kinderen vooral kind kunnen zijn. Zeker in een situatie waarin ze door omstandigheden vaak al minder aandacht krijgen. Dit zijn verantwoordelijkheden die je een kind niet op kunt leggen. Klusjes doen als tafel afruimen of afwassen is onderdeel van het opvoeden en voorbereiding op latere zelfstandigheid maar mag zeker niet ingezet worden als bezuinigingsmaatregel. Is de volgende stap dat kinderen hun gehandicapte broer of zus moeten gaan verzorgen? Ik zie het al voor me .... Vriendje komt aan de deur maar kan niet komen spelen omdat het kind des huize eerst haar broertje sondevoeding moet geven. We hebben met ons allen de taak om voor elkaar te zorgen en daar mag je als overheid zorggebruikers best stimuleren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en op aanspreken maar dit gaat in mijn ogen een stap te ver.

Gulpen bc

4 oktober 2013

Wettig valt hier heel veel tegen te doen dit verplichtend op leggen betekend dat er gezondigd wordt tegen alle regels nationaal en internationaal over het begrip kinderarbeid en rechten van het kind.
De overheid waagt zich op glad ijs.

Anoniem

4 oktober 2013

Ik lees zes reacties en alle reacties getuigen van een ongelooflijke luiheid, veelzeggend voor ons krantenlezende volkje. U neemt niet de moeite om de enorme onzin die in de media over ons heen gegooid wordt te screenen. Dames en heren leeghoofden lees het commentaar van de gemeente op dit bericht in het AD, probeer dan eens zelfstandig na te denken en u dan pas een mening te vormen voor u de media vervuilt met uw ondoordachte conclusies en zogenaamde meningen en incestueuse steunbetuigingen. Indien u dit voortaan ook toepast op alle andere vrije nieuwsgaring, krijgen we misschien een landje waar de kwalitatieve journalistiek de overhand krijgt.

Bezorgd

8 oktober 2013

Hahawhoehaaaha, brave burgers hier komt niets van terecht...'you don't fool me'

Top