ACTUEEL

Geschorste huisarts pleegt zelfmoord

Huisarts Nico Tromp uit Schagen heeft vanochtend zelfmoord gepleegd. Dat heeft de advocaat van de huisarts bevestigd, meldt het Leidsch Dagblad.

Tromp was geschorst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de inspectie was gemeld dat de arts onzorgvuldig heeft gehandeld bij euthanasie. Daarbij zou hij de richtlijnen hebben genegeerd. De inspectie liet in een persverklaring weten geen vertrouwen te hebben in verantwoorde zorgverlening door de betreffende huisarts. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken momenteel de rol van de huisarts en gaan na of de euthanasie volgens de regels is toegepast. De vraag daarbij is "in hoeverre er sprake was van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen" tot levensbeëindiging en zo ja, of de zorgvuldigheidseisen rond euthanasie zijn gerespecteerd. Dat meldde het OM op vrijdag 4 oktober.

Het gaat om het overlijden afgelopen augustus van een terminaal zieke patiënt uit de Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn in de gemeente Schagen. De zelfmoord van de arts heeft voor een grote opschudding gezorgd in Tuitjenhorn en omgeving.

 

 

11 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 oktober 2013

-Degene die aangifte deed.
-De IGZ.
-Diegenen die naming and shaming propageren als middel voor "betere zorg".
-De politiek, die zorgverleners neerzet als onbeschaamde egoïstische graaiers.
- de pers.

U heeft het bloed van deze collega huisarts aan uw handen.
Schaamt u zich allen diep!

Anoniem

9 oktober 2013

Als reactie op bovenstaande (#1); niemand anders dan de persoon zelf kan aansprakelijk worden gesteld voor zijn eigen daden.

Freek van der Meulen

9 oktober 2013

Laten we allereerst vaststellen dat het vreselijk is dat iemand meent dat suïcide de enige uitweg is. Maar oordelen over anderen (anoniem) zonder te weten wat motieven en omstandigheden zijn geweest roept bij mij plaatsvervangende schaamte op.

Anoniem

9 oktober 2013

Los van het vreselijke voorval zelf, vind ik reactie #1 erg schokkend. Blijkbaar vond iemand het nodig om aangifte te doen, wellicht uit onvrede over de zorg en het handelen van deze arts. Wellicht voelde de aangever zich niet meer gehoord bij de arts en dan blijft er nog maar een weg over, waardoor een bal is gaan rollen.
Anoniem 1 zegt als collega arts eigenlijk dat we altijd moeten luisteren naar artsen, genoegen moeten nemen met hun handelen, en daar uiteindelijk niet tegenin mogen aan. Schokkend, omdat een arts niet boven de wet staat. Nog schokkender is dat dit een reactie van een arts is

Anoniem

9 oktober 2013

sterkte gewenst aan zijn familie.
heel verdrietig..

Anoniem

9 oktober 2013

Ik kan me niet anders voorstellen dan dat deze arts (!) uit mededogen en op verzoek van de patiënt heeft gehandeld.
Verschrikkelijk dat het onderzoek - want de vermeende onzorgvuldigheid wordt nog onderzocht - voor hem aanleiding is geweest zelf uit het leven te stappen.
Onzorgvuldigheid - als daar al sprake van is - is nog geen moord.
Veel sterkte voor zijn gezin en zijn andere patiënten gewenst

Anoniem

9 oktober 2013

.."in hoeverre er sprake was van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen..."

bizarrrr!! Mijn vader had een zeer terecht en ernstig verlangen in de laatste maanden van zijn ziekte. En die f-ing commissie bleef maar moeilijk doen. Ik heb het destijds niet op waarde geschat, maar petje af voor onze huisarts die mijn vader uit zijn lijden heeft verlost.

Arme Nico Tromp.

We moeten allemaal maar hardnekkig in (dit) leven gehouden worden. Zelfs als we ondraaglijk lijden. Dit is een enge situatie, ook voor o.a. huisartsen en treinbestuurders.

Spanjaard

9 oktober 2013

Wij hebben Nico Tromp als een zeer bekwaam en betrokken huisarts leren kennen !
Dit is natuurlijk onbegrijpelijk en onverteerbaar dat door de zieke regels en de zogenaamde inspectie gezondheidszorg die beter naar eigen organisatie kunnen kijken inplaats van dat we deze man onnodig kwijt raken
waren er maar meer van dit soort huisartsen waar je op kan bouwen.
We vertrouwen er dan ook op dat degene die dit veroorzaakt hebben een langzame pijnlijke dood tegemoet gaan!

E.Kriek

10 oktober 2013

Anoniem #4:

http://rtvnh.nl/nieuws/121151/Weduwe+Tuitjenhorn:+%22Ik+ben+boos,+echt+heel+boos%22

Succes verder met uw plaatsvervangende schaamte.

ad vd sleur

15 oktober 2013

De inspectie gaat hier op de stoel van het tuchtcollege zitten. Waar is de degelijke onderbouwing van de brute maatregel?
Ik geef ook vaak morfine aan een terminale patient en wie beslist dat de gehanteerde dosering dodelijk is en zo ja obv van welk onderzoek?
De inspectie is de vijand van medici geworden door deze middeleeuwse schandpaal methode!!

Anoniem

21 oktober 2013

Als de zaken gegaan zijn zoals in de pers vermeld, dan kan de assistente, de inspectie en het O.M beter de hand in eigen boezem steken. Zij zijn degenen die onzorgvuldig en buiten de regels om hebben gehandeld. Van goed opgeleiden en verantwoordelijke instellengen verwacht je een fatsoenlijk, moreel verantwoord, optreden. Wat hier gebeurd is kan niet door de beugel, in het vervolg zal iedere arts die geconfronteerd wordt met een vergelijkbaar geval, zich uit de voeten maken.
Ik vind het schandalig!

Top