Finance

Duurzaam verdienmodel vergt cultuuromslag

Farmaceutisch bedrijf GSK, zorgaanbieder ZuidOostZorg en zorgverzekeraar De Friesland gaan zich gezamenlijk inzetten voor een cultuurverandering in de zorg. Onder het motto “Andersom verdienen” willen de drie partijen samen met de vereniging van zorgondernemers Veroz duurzame, ondernemende verdienmodellen ontwikkelen en verspreiden.

Volgens de initiatiefnemers stellen stijgende zorgkosten en economische tegenwind de sector voor de uitdaging om meer en betere zorg nodig voor hetzelfde of minder geld te leveren. “Daarom moet er iets veranderen”, aldus de drie partijen tijdens een presentatie op het Veroz-jaarcongres dat op dinsdag 8 oktober werd gehouden. “Niet door kleine ingrepen in het systeem. Niet vanuit de bestaande systemen en processen. Nee. We gaan het ‘Andersom Verdienen’ in de zorg. Met elkaar zijn we in staat ondernemend en anders(om) te denken. Door Andersom denken én doen kunnen we enorme verschuivingen teweeg brengen en het Andersom Verdienen.”

Cocreatie

In de Andersom-optiek is de huidige zorg teveel gericht op ziekte in plaats van op gezondheid. Ook is het zorgproces vaak ingericht op symptoombestrijding en blijven achterliggende oorzaken veelal onaangeroerd. De Andersom-benadering leunt sterk op concepten als cocreatie en netwerking. Stakeholders uit verschillende hoeken zouden vaker gezamenlijk moeten optrekken. Met “Andersom verdienen” zetten GSK, ZuidOostZorg en De Friesland alvast een stap in deze richting.  

De cocreatieve aanpak vertaalt zich ook in de verdere praktische uitwerking  van het programma. De komende maanden gaan de initiatiefnemers op zoek naar ideeën en bijdragen uit veld. Iedereen met ideeën over hoe het beter en anders kan in de zorg wordt expliciet gevraagd om deze suggesties met Veroz te delen. Eén en ander moet in het voorjaar van 2014 uiteindelijk leiden tot een online cocreatie platform rond het thema Andersom Verdienen.

Input voor 'Andersom verdienen'? Mail naar: andersomverdienen@veroz.nl

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 oktober 2013

De economische tegenwind blijkt overigens weer net niet uit de jaarcijfers van zorgverzekeraars. VGZ zag bijvoorbeeld zijn winst vervijfvoudigen ten koste van zorgverleners.

Nu weet de Friesland als zorgverzekeraar opeens wat goed is voor de zorgmarkt. Hoe ongepast.

Top