ACTUEEL

Artsen willen helderheid over onderzoek IGZ

Huisartsenvereniging LHV wil openheid van zaken over het op non-actief stellen van een huisarts uit Tuitjenhorn begin deze maand.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde de huisarts op non-actief naar aanleiding van vragen rond een euthanasie die hij had uitgevoerd. Bij het Openbaar Ministerie (OM) liep een strafrechtelijk onderzoek naar zijn handelen. Niet lang nadat hij op non-actief gesteld werd, pleegde hij zelfmoord.

Heldere communicatie

De LHV wil van de inspectie heldere communicatie, omdat ze het belangrijk vindt dat huisartsen duidelijkheid hebben over de werkwijze en afwegingen van de inspectie in euthanasiegevallen. Artsenorganisatie KNMG stelt dat deze zaak tot veel vragen en onrust heeft geleid rond euthanasie en palliatieve sedatie. De LHV en KNMG dringen er bij de inspectie op aan dat ze het onderzoek naar de euthanasie voortzetten en daar zo snel mogelijk over communiceren.

Reactie IGZ

Een woordvoerder van de IGZ zei dinsdag dat de inspectie nog aan het beoordelen is hoe het nu verder moet en of ze verder gaat met het onderzoek.

Onderzoek OM

Begin deze maand meldde het OM dat het samen met de politie onderzoek deed naar de gang van zaken rond een euthanasie die de huisarts had uitgevoerd. Het ging om het overlijden afgelopen augustus van een terminaal zieke patiënt van de huisarts. Bij de inspectie zou gemeld zijn dat de arts onzorgvuldig had gehandeld en de richtlijnen had genegeerd. Na het overlijden van de huisarts heeft het OM het onderzoek stopgezet, zoals dat standaard gebeurt na de dood van een verdachte. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 oktober 2013

Het is te hopen dat de Inspectie zich niet emotioneel laat chanteren door dit tragische incident.
Hoe dan ook moet de wet gehandhaafd worden want we weten allemaal dat het anders een onbestuurbare zaak wordt. We kunnen niet iedereen maar op pad sturen met een dodelijke spuit. Ook dokters hebben onze aansturing nodig en goede begeleiding zeker in kwesties van leven en dood. Wij hebben daar wel de juiste tools voor van onze cursussen en kennen de procedures en weten dat goed management ook hier de doorslag geeft!

De meeste dokters weten wel ongeveer wat ze moeten doen maar het is wel zaak dat de euthanasie in handen blijft van het bevoegde gezag wat we allemaal democratisch hebben gekozen. En dat het goed wordt begeleid en aangestuurd vanuit een duidelijke visie iets wat lang niet alle dokters blijken te hebben als je maar even doorvraagt!
Vooral artsen hebben de neiging om maar wat raak te gaan doen en nu heeft het O.M. terecht om strafvervolging aangedrongen. Ik hoop dat ze posthuum het proces tot een goed einde brengen en met gedegen juristen heeft dat grote kans van slagen verwacht ik.
Hier staat de integriteit van zuiver medisch handelen op het spel. In mijn centrum heb ik daar ook al dikwijls tegen moeten vechten waar ook allerlei dokters zich steeds minder aantrekken van de wet en de richtlijnen in mijn kliniek.
Ook in die kliniek die pas is opgericht voor zelfdoding vraag ik me af of ze wel over de bevoegdheid beschikken en de nodige papieren aan de Inspectie kunnen tonen. Er werken vaak buitenlanders in die klinieken die bereid zijn dit werk zwart te doen. Vaak worden ze dan door de nabestaanden ook nog van de nodige zogenaamde extra kosten voorzien.

Zo lopen onze goede dokters weer inkomsten mis!
En ook bij ons was er een dokter met problemen met de Inspectie omdat hij zich vergist had in de juiste dosering en door een oplettende collega werd erop gewezen. Helaas mocht hij een volgende keer gewoon weer op euthanasie want we hadden wel een mooie aanleiding om hem de toegang tot onze kliniek te ontzeggen maar helaas hadden we te weinig geld voor inhuren van juridische adviezen.

Laten we toch blij zijn met de Inspectie die de uitwassen aan de kaak durft te stellen en laten we blij zijn met het OM dat ze de wet willen handhaven en zo een belangrijke bijdrage leveren aan het verloederen van de grenzen van ons mooie vak!
Laten we de dokters die euthanasie een uitdaging vinden gedogen maar zeker niet onbestrafd laten bij gebleken ongeschiktheid. Zo houden we allemaal vertrouwen in het zorgveld!

Het zou ook zo moeten worden dat euthanasie alleen nog gegeven mag worden door vrouwelijke dokters. Wij hebben nou eenmaal meer empathie en begrip en als het fout loopt zijn het altijd mannen die zich vergissen omdat ze te druk zijn op het golfveld of met hun laatste vriendin maar niet met de client die fatsoenlijk en waardig afscheid wil nemen van de familie die graag een erfenis wil ontvangen.
Er zitten toch ook zakelijke kanten aan euthanasie?ad vd sleur

16 oktober 2013

Bovenstaande warrige reactie geeft aan dat er veel onduidelijk is over euthanasie, palliatieve sedatie, stervensbegeleiding, zorg rondom het levenseinde. Mn bij de inspectie is er ook veel onduidelijk en zouden managers met een cursusje weten hoe ze de dokters moeten aansturen.

ik denk; pas op de plaats, blijf zoveel mogelijk uit dit wespennest. Laat de juristen het maar uitzoeken. Het zwartgallige is echter wel dat de juristen hier nooit een antwoord op zullen vinden.

Jammer voor de patienten maar terughoudendheid bij deze complexe vraagstukken met doldrieste acties van de inspectie vraagt erom.

Hoek

16 oktober 2013

Beste #1, meneer? mevrouw?
Ik hoop voor U dat het schrijven van uw reactie op het bovenstaande artikel een persoonlijke opluchting heeft gegeven. Een echt zinnige bijdrage kan ik het niet noemen. Wanneer je boude uitspraken wilt doen, dan is het wel zo dapper om dat onder een traceren naam te doen, het liefst voorzien van functie al dan niet in de zorg. Iedereen mag ergens iets van vinden...
Persoonlijk hoop ik dat wanneer het laatste uur nabij is, er geluisterd wordt naar mijn eigen wensen en dat ik mag heengaan in het bijzijn van mijn naasten. Liever geen euthenasieteam, huisarts of andere bemoeizorger. Men heeft recht op leven maar tevens een recht om dood te willen gaan!

Fogelberg

16 oktober 2013

Wie zegt dat er sprake is geweest van euthanasie???

Het is nog niet bekend wat er is gemeld door de co-assistent, waarom dit is gemeld. Ook is nog bij niemand bekend welke medische handeling de huisarts heeft verricht.

Wel is bekend (van de weduwe van de patient) dat de man stikkende was en dat de huisarts hiervoor hulp heeft geboden. Ik neem aan dat ieder mens verwacht dat indien je aan het stikken bent, dat er dan een dokter is die je helpt.

Anke Mol

16 oktober 2013

Ik ben het geheel met dhr/mevr Hoek eens.
Verder het commentaar van mevr/dhr anoniem voor mij zeer afstandelijk naar de klanten toe.
Als je gaat spreken over goede dokters die inkomsten mis lopen versus euthanasie dan is de empathie dus ook bij de vrouwelijke artsen ver te zoeken.
Als ik tenminste goed begrepen heb dat anoniem een vrouw is, maar ja dat krijg je van dat anonieme gedoe.

Top