ACTUEEL

Geen toename palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie, ofwel het onderdrukken van de pijn en andere symptomen bij stervende patiënten, is de laatste jaren niet vaker ingezet. Bij een klein deel van de terminale patiënten, ongeveer 5,7 procent, is tussen 2005 en 2011 palliatieve sedatie toegepast.

Het percentage veranderde een beetje door de jaren, maar nam over de hele periode gezien niet toe. Dat blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinstituut Nivel en het VUmc.

Symptomen onderdrukken

Palliatieve sedatie kan worden toegepast in de laatste weken van iemands leven om pijn en andere symptomen te onderdrukken. Het gebeurt alleen er geen andere mogelijkheden meer zijn om de pijn te verlichten en er ook geen kans meer op genezen is. Palliatieve sedatie is iets anders dan euthanasie; het bespoedigt de dood namelijk niet. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gulpen bc

18 oktober 2013

Palliatieve sedatie bespoedigd onder bepaalde condities wel degelijk de dood.
Allicht wordt sedatie door de artsengroep niet gezien als euthanasie dan ben je immers aan minder strenge regels gebonden.
Justitie zou hier veel meer op moeten inspringen.
Ik ben overigens geen tegenstander van euthanasie wel een goede regelgeving alstublieft voor mensen die hun lot in andermans handen leggen.
Er zijn zeer veel medicaties om palliatieve behandelingen uit te voeren deze hebben bijna allen afhankelijk van o.a. de dosis en toedieningswijze invloed op de fundamentele lichaamsfuncties schande om te schrijven dat dit geen invloed op de levensduur heeft.

Top