ACTUEEL

Calamiteitenhospitaal open om brand Zeist

Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht heeft dinsdagavond zijn deuren geopend vanwege een grote brand in de seniorenflat Grote Koppel in Zeist. Dat meldde een woordvoerder van het ziekenhuis. Door de brand is dinsdagavond een dode gevallen. Negen anderen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, aldus Veiligheidsregio Utrecht

Ook zijn er mensen ter plekke behandeld omdat zij rook hadden ingeademd. Rond kwart over negen had de brandweer het vuur onder controle. De brandweer was met groot materieel aanwezig en er zijn veel ambulances naar de seniorenflat gekomen. Een onbekend aantal bewoners is met een hoogwerker naar beneden gehaald. De meeste bewoners konden aan het einde van de avond weer terugkeren naar hun woning.

Slapende voorziening

Het calamiteitenhospitaal is gevestigd in het UMC Utrecht zelf en is een speciale 'slapende' voorziening die als achtervang kan dienen bij bijvoorbeeld een ramp. "Het is een buffer voor wanneer de reguliere zorg het aantal patiënten niet meer aankan", aldus de zegsman. Om die reden gaat het calamiteitenhospitaal enkele keren per jaar open.

Een andere woordvoerder liet weten dat het calamiteitenhospitaal bedoeld is om alle slachtoffers van een groot incident op dezelfde plek op te vangen. "Daarmee voorkomen we dat ze gaan 'zwerven' naar andere ziekenhuizen. Het is wel de bedoeling dat patiënten uiteindelijk naar andere ziekenhuizen worden gebracht, maar niet voordat ze geholpen zijn en goed geregistreerd staan." Door een calamiteitenhospitaal te openen, weten ook familieleden van slachtoffers meteen waar ze moeten zijn.

Defensie

De voorziening is een samenwerking tussen Defensie en het ziekenhuis zelf. Het 8000 vierkante meter grote hospitaal telt 200 bedden, 12 intensivecareplekken en 3 operatiekamers. Wanneer de raad van bestuur van het ziekenhuis besluit dat het open moet, kan het calamiteitenhospitaal binnen een half uur volledig beschikbaar zijn.

De Grote Koppel is een flat met 151 woningen voor ouderen. Het gebouw telt 6 eenkamerwoningen en 145 tweekamerwoningen, verdeeld over zes verdiepingen en een begane grond. De flat, die werd gebouwd in 1977, is bestemd voor 55-plussers die in principe zelfstandig kunnen wonen. Wel zijn de woningen gelijkvloers en rolstoelvriendelijk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top