ACTUEEL

Minder mensen ziek door het werk

Het aantal mensen dat door het werk ziek is geworden, is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het aantal meldingen van zogenoemde beroepsziekten kwam in 2012 uit op 266 per 100.000 werknemers, dat is lager dan in 2011 en evenveel als in 2010. De meeste meldingen komen van mensen boven de 45 jaar.

Kerncijfers

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Kerncijfers Beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC.

Arbeidsongeschiktheid

Zes op de tien meldingen gaan over tijdelijke arbeidsongeschiktheid. 5 procent van de mensen die zich ziek melden, is blijvend arbeidsongeschikt.

Psychisch

De meeste klachten zijn van psychische aard en komen vooral voor in het onderwijs. Op de tweede plek staan aandoeningen aan de houding en het bewegingsapparaat. Deze doen zich vooral voor in de bouw, vervoer en opslag en industrie.

Beroepsziekte

Een beroepsziekte is niet bijvoorbeeld een griepje, maar een door de arts vastgestelde aandoening waarvan duidelijk is dat het door het werk komt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oosterom

24 oktober 2013

Inderdaad van je werk wordt je niet ziek. Integendeel. Het kan een geweldige voldoening geven. Waar je doodziek van wordt is ontslag door een manager die je valselijk beschuldigt en vervolgens je in een circuit duwt waar je je moet gaan verantwoorden voor je methode van werken. En dat na ruim 20 jaar trouwe dienst terwijl zo een manager niks weet en haar funksie dankt aan degene die een organisatie heeft 'gekocht'. Opeens heeft dan zo een manager de 'macht' en je zal doen wat zij denkt dat haar baas wil. Ongeacht de heersende cultuur die er heerste voor zij de 'macht' had.

Gevolg?
Arts die suicidaal wordt, veel medici die de organistaie de rug toekeren en schandalige behandeling van het zittende personeel met voor vele ontslag. Echte rden? De winst moet naar de nieuwe eigenaar toe. En idereen die te duur is wordt gedumpt.

Dat is niet alleen ziekmakend voor de betrokkenen maar schaadt het aanzien van de hele zorg en ziekenhuiswereld. En de manager blijft rustig zitten zelfs nu nadat de 'nieuwe eigenaar' zijn aandelen maar gauw verkocht heeft nu hij ziet dat de winst door zijn vingers wegglipt dankzij het 'beleid' van de door hem aangestelde manager.

Deze praktijken gebeuren anno nu! Waar de hele maatschappij geteisterd wordt door allerlei oplichtingszaken, fraude zaken, wegsluizen van gelden, moord en doodslag worden de hardste werkers in de gezondheid gedumpt door een brok onbenul wat zijn weerga niet kent. En Den Haag?

Ach wie gelooft nog dat er ook maar 1 politicus is met echt gezond boerenverstand wat betreft de zorg?

Denk maar niet dat Den Haag weet wat er werkelijk speelt zoals de vele bedreigingen onder 4 ogen naar de trowuste medewerkers in de zorg die vaak voor een minimum salaris herder hebben gewerkt dan menig dokter of zorgondernemer. Dumpen dat kunnen ze!
Nou je mag nog blij zijn als je niet in zo een depressie schiet als de huisarts die vorige week geen andere uitweg zag als zijn zeer trieste einde zoeken. Of als een andere arts die uiteindelijk een hartverlamming kreeg na het gesar van mevrouw de manager. Nederland moest eens weten hoe de zorg toch zo duur is geworden!

En dan lees je later dat juist in zijn vakgebied, waar hij tot de top behoorde, er weer wachtlijsten ontstaan.

Wat is dit nog voor wereld?

Allemaal lachende bestuurders op de fotoos maar hoeveel bloed kleeft er aan jullie handen?

Top