ACTUEEL

Farmaceut haalt insulinepennen terug

Farmaceut Novo Nordisk waarschuwt gebruikers van bepaalde insulinepennen dat ze mogelijk pennen met een verkeerde dosering in huis hebben. Het gaat om een aantal partijen van de NovoMix 30 FlexPen. Een woordvoerster van de farmaceut schat dat er ongeveer 150 pennen op de markt zijn met de verkeerde dosering.

De insulinepennen worden gebruikt door diabetespatiënten om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Gebruik van de bewuste pennen kan leiden tot te hoge of te lage bloedglucose bij patiënten. Dat laatste kan onder meer leiden tot flauwvallen, koud zweet, angstgevoelens, sufheid en in het ergste geval zelfs tot coma.

Flink ziek

“Van een te hoge bloedsuikerspiegel kan je flink ziek worden”, legde Dries Hettinga van het Diabetes Fonds vrijdag uit. Ook op de langere termijn kan het gevolgen hebben. “Als je bloedsuikerspiegel lange tijd te hoog is, wordt de kans groter dat je op termijn ernstige gevolgen ondervindt van diabetes. Hartproblemen, blindheid of nierfalen bijvoorbeeld."

China

De farmaceut adviseert patiënten die pennen met de verkeerde dosering in huis hebben, hun behandeling vooral niet te staken zonder overleg met de arts. Ook worden ze opgeroepen om bijwerkingen te melden bij hun arts, apotheek of bij bijwerkingencentrum Lareb. De verkeerde dosering is veroorzaakt door een productiefout in een fabriek in China. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top