Finance

Onduidelijke geldstromen zorg groot probleem

Onduidelijke geldstromen zorg groot probleem

Niemand heeft goed zicht op de geldstromen van en naar ziekenhuizen. Daarom is het onduidelijk of zorg terecht is geleverd en of die zorg op de juiste manier is gefactureerd en verantwoord. Zorgwekkend, zeker omdat het om gigantische bedragen gaat. Vorig jaar is er zo'n 20 miljard euro uitgegeven aan publiek gefinancierde zorg in het ziekenhuis.

Dat staat in het maandag gepubliceerd rapport 'Transparantie ziekenhuisuitgaven' van de Algemene Rekenkamer, de instantie die controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was.

Geringe prikkel

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, accountants en toezichthouders hebben geen goed zicht op de zorguitgaven. Daarnaast is de prikkel voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars om declaraties te controleren volgens de Rekenkamer gering. "Controle op gepast gebruik van zorg staat feitelijk nog in de kinderschoenen", schrijft de instantie. Op die manier blijft het beheersen van de zorgkosten, noodzakelijk door onder meer de vergrijzing en de huidige economische crisis, voor het ministerie van Volksgezondheid een "problematische opgave". Tussen 2002 en 2012 werd het zorgbudget vrijwel ieder jaar overschreden, soms tot maar liefst 2 miljard euro.

Rekening

"Het inzicht in aard en ontwikkeling van deze kosten schiet tekort", schrijft de Rekenkamer. Het zou daarom volgens de instantie een goed idee zijn als er een publiek toegankelijk platform komt waarop de zorguitgaven beschikbaar komen. Dit idee is al vaker geopperd: als patiënten bijvoorbeeld weten wat diverse behandelingen kosten in het ziekenhuis, kunnen zij ook controleren of de juiste facturen naar de zorgverzekeraars gaan. De Rekenkamer oppert om ook de kosten van vergelijkbare zorg in het buitenland openbaar te maken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet in een reactie op het rapport weten de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer te delen. (ANP)

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

29 oktober 2013

Wat naar dat ziekenhuis kosten en AWBZ kosten op de groten hoop worden gegooid.
Om zicht te krijgen op de kosten lijkt mij het systeem van vroeger eigenlijk prima. We hadden toen de particulier verzekerde die de rekeningen thuis gestuurd kregen. Na betaling kon je dan declareren. In sommige gevallen kon je ook de rekening ook gelijk in sturen die dan door de verzekering betaald werd.
Voordeel is wel dat je als particulier zicht hebt op en verantwoordelijk bent voor de declaratie.

Drs. Groenteman

29 oktober 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 29-10-2013 10:56.

Hamer

29 oktober 2013

Jammer dat we er (weer) laat achter komen dat snijden in administratieve handelingen gepaard gaat met oplopende kosten. Dit principe is al zo oud als de weg naar Methusalem
Omdat arbeid duur wordt, zoeken organisaties naar administratieve vereenvoudigingen.
Een van die vereenvoudigingen is het bieden van de mogelijkheid rechtstreeks bij de zorgverzekeraar te declareren.(ZIN). Patiënten zien niet meer wat er gedeclareerd wordt. Vreemd eigenlijk want in de normale wereld betaal je pas als je weet dat je geleverd hebt gekregen waar je om vroeg. Dus een controlepunt voor je betaalt.
In de zorg vraag je om hulp maar iemand anders betaald voor jou de rekening zonder te vragen of de hoogte van het bedrag klopt en of de kwaliteit naar wens is geweest.
Een andere vereenvoudiging is de introductie van het nieuwe declaratiesysteem tussen zorgverleners en -betalers, het DBC. Slimme jongens hebben zich op deze systematiek gestort en zijn tot de conclusie gekomen dat, omdat er toch niet gecontroleerd wordt door de zorggebruiker, samenhangende DBC’s te declareren zijn, behandelingen die bij een diagnose wel logisch zouden zijn maar niet perse geleverd hoeven te zijn. Rara, hoe ontstaat mist?
De BV Nederland heeft al veel geld verloren aan mistige declaraties. Laten we het tij keren voor het echt te laat is. De meest kwetsbare burgers in onze samenleving zijn de dupe van al dat geklungel.

Anoniem

29 oktober 2013

Het is veel gemakkelijker om rechercheurs op PGB houders te laten jagen en die groep intensief te controleren. Dit terwijl PGB houders de ingekochte zorg precies op de elke cent helder kunnen aantonen. In vergelijking is het bedrag wat er via PGB wordt uitgegeven peanuts aan wat er in de bovenstaande overige 'geldstromen' wordt uitgegeven. In de bovenstaande geldstromen heeft men geld genoeg om het creatief boekhouden te financieren. Alle overigen rest het frauderen of het volgens (ondoorzichtige) regels foutief inkopen van zorg ( dat heet bij het PGB overigens ook fraude). Weet u wat volgens de beleidsregels AWBZ Begeleiding is? Kent u het verschil tussen Begeleiding en Behandeling? Dat er ook Begeleiding is die onderdeel maakt van Behandeling? Weet u vervolgens wanneer het begeleiding is die gericht is die in de WMO thuishoort en welke in de AWBZ? O wee, de PGB houder die zich hierin vergist, die wordt meteen aan het kruis genageld als fraudeur.

Rietveld

29 oktober 2013

Ja, hoe contrleer je zorgaanbieders en zeker de vernieuwers onder de zorgaanbieders. En GGZ is nog ingewikkelder. Dat staat voor zorgverzekeraars (en voor ons, zorgaanbieders GGZ) inderdaad in de kinderschoenen. Het is voor beide partijen nog een zoektocht hoe je fatsoenlijk met elkaar kunt omgaan met respect voor de persoonsgegevens van verzekerden, onze clienten. Wij merken dat aan den lijve als een medisch adviseur (bv. een bedrijfsarts) en een administrateur bij ons komt controleren en zich dan moet afvragen of onze psychiater of psycholoog niet kon volstaan met twee thuisbezoeken in plaats van de vier die in het (geanonimiseerde) dossier staan.
Het nare is alleen wel, dat een zorgverzekeraar de macht heeft om gewoon betalingen te stoppen totdat men de controle achter de rug heeft. Dat kan maanden duren en dat brengt een gewone (kleinere) zorgaanbieder in grote problemen.

Wultgens

29 oktober 2013

Declaratiesysteem heeft nooit gedeugd.
Voeg daarbij de gig overhead door een falende ICT en de vlucht uit de reguliere ziekenhuiswereld van specialisten naar schimmige prive kliniekjes met nog minder controle en meer frauderen en ziedaar.
Maar goed geef de fraudeurs maar enorme bonussen zoals nu weer de RABO directeur in de krant staat vandaag!
Nederland is een echte corrupte bananenrepubliek geworden waar de meest weerlozen het slachtoffer van worden volgens zakelijk VVD recpt nietwaar Schippers?

Anoniem

29 oktober 2013

Het kan altijd nog erger!

Lees en huiver wat Obamacare gaat betekenen voor 16 MILJOEN Amerikanen:

'Dit is geen gezondheidszorg, maar straatroof' - 16 miljoen Amerikanen raken zorgverzekering compleet kwijt - 'Obamacare is een economische apocalyps'

De overheidswebsite waarop Amerikanen zich kunnen opgeven voor Obamacare, de nieuwe socialistische zorgverzekering, is al weken een grote puinhoop. En dat is maar goed ook, want als het zou werken, dan zouden de Amerikanen er achter komen dat de kosten van hun nieuwe verzekering gigantisch zullen exploderen. Een gezond paar in Texas, dat nu $ 212,10 per maand betaald, gaat dankzij Obamacare -officieel de 'Betaalbare Zorg Wet' geheten- $ 1356,60 betalen, een verhoging van maar liefst 539%. Ondertussen waarschuwt de president van Amerika's grootste voedselbank voor aanstaande rellen.

Het inkomen van het Texaanse paar is minder dan $ 70.000,-, waarmee ze tot de middenklasse behoren. Een zorgverzekering die van het ene op het andere moment bijna 6,5 keer duurder wordt, is dus ONbetaalbaar. 'Dit is monopolistische oplichterij, verplicht gesteld door de regering Obama, en feitelijk door de loop van een geweer afgedwongen. Dit is geen gezondheidszorg; dit is straatroof,' aldus Mike Adams van Natural News, Amerika's grootste onafhankelijke alternatieve gezondheidssite.
'16 miljoen Amerikanen raken verzekering kwijt'
Voor de duidelijkheid: de geëxplodeerde verzekeringskosten van het paar vallen niet 'onder' Healthgare.gov (Obamacare), maar zijn het rechtstreekse gevolg van de nieuwe regels die onder Obamacare zijn opgesteld. Als Obamacare niet was ingevoerd, dan had het paar gewoon $ 212 per maand blijven betalen. Nu worden ze gedwongen zich op te geven voor Obamacare, en moeten dan maar hopen dat hun premie dan lager is dan $ 1356,60.
Mensen in heel Amerika krijgen vergelijkbare brieven. De één moet 2x meer gaan betalen, de andere 3 x, 4 x of nog meer. Sommigen krijgen te horen dat ze helemaal niets meer vergoed krijgen. Tot nu toe zijn al 1,5 miljoen Amerikanen door Obamacare hun verzekering kwijtgeraakt. Volgens een verzekeringsexpert zal dat aantal oplopen naar 16 miljoen.
'Obamacare is economische apocalyps'
Volgens NBC News wist Obama van tevoren dat dit zou gaan gebeuren. Dat weerhield hem er echter niet van te blijven liegen dat 'iedereen zijn huidige verzekering kan houden'. 'Alles over Obamacare is een schaamteloze leugen gebleken,' schrijft Adams. 'Obamacare is een economische apocalyps voor Amerika.'
Naast het feit dat miljoenen Amerikanen straks geen enkele zorg meer kunnen betalen, raken ook nog eens veel mensen hun baan kwijt, omdat werkgevers de verplichte torenhoge ziektekostenpremies voor hun werknemers niet kunnen betalen, en hen daarom moeten ontslaan.
De verzekeraars en de farmaceutische industrie spinnen echter garen bij Obamacare. 'Dit is allemaal gepland, en werd mogelijk gemaakt door de mensen die zo stom waren op een president te stemmen die doelbewust Amerika wil vernietigen,' foetert Adams. (1)
'Bezuinigingen leiden tot voedselrellen'
Dat het verval van de VS steeds sneller doorzet, blijkt ook uit de woorden van de president van 's lands grootste voedselbank in New York, Margarette Purvis. Zij waarschuwde dat de $ 5 miljard bezuinigingen op het voedselbonnenprogramma -waar 50 miljoen Amerikanen afhankelijk van zijn-, die aanstaande vrijdag ingaan, rellen kunnen veroorzaken.
'Over de hele wereld zie je dat rellen altijd op dezelfde manier beginnen: als mensen zich geen voedsel meer kunnen veroorloven.' De bezuinigingen van de regering Obama zullen er volgens haar voor zorgen dat talloze gezinnen iedere maand een volle week zonder voedsel komen te zitten. Alleen al in New York moeten 76 miljoen maaltijden worden geschrapt, oftewel 16 maaltijden per maand voor een gezin van 3 personen.
Volgens Neil Cavuto (Fox News) kan 1 november wel eens een 'dag worden waarop de hel losbreekt'. Mogelijk is dat de reden dat het ministerie van Homeland Security recent $ 80 miljoen dollar uittrok voor bewapende bewakers, die de overheidsgebouwen in New York moeten gaan beschermen.

Top