ACTUEEL

Jansen hield jaren vast aan foute diagnose

Voormalig neuroloog Ernst Jansen heeft in de jaren 90 een foute diagnose gesteld bij een patiënte. Ze zou lijden aan MSA, een ernstige vorm van Parkinson. Hoewel al snel duidelijk was dat Jansen fout zat, bleef hij vasthouden aan zijn diagnose. Opmerkelijk, zeiden twee deskundigen die woensdag op de tweede zittingsdag van het proces tegen Jansen hun visie gaven op deze specifieke zaak.

In een later stadium sprak Jansen met de patiënte ook over Alzheimer en de spierziekte ALS. De vrouw pleegde begin 2000 zelfmoord. Na onderzoek op haar lichaam bleek ze noch aan MSA, noch aan Alzheimer of ALS te hebben geleden.

Schandalig

Volgens de aanklager heeft Jansen dit niet verteld aan de nabestaanden van de patiënte. Jansen ontkent dit. “Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen", beet de officier van justitie de ex-neuroloog toe. De officier benadrukt dat het de familieleden maanden heeft gekost om een afspraak te maken met Jansen over de uitslag van de obductie. "U kon gewoon niet geloven dat ze geen MSA had, daarom bleef u het volhouden." Jansen geeft toe dat er "achteraf hele andere dingen uitgerold zijn" dan wat hij destijds dacht.

Klopt niet

Een van de deskundigen die woensdag aan het woord kwamen was neuroloog Jos Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij erkende dat het redelijk is om in eerste instantie aan MSA te denken, maar "het verloop van de ziekte klopte niet" met de diagnose. Hij benadrukt vervolgens wel dat een diagnose stellen heel moeilijk is. De andere deskundige, neuroloog Erik Wolters (VUmc), vond dat Jansen erg lang doorging met een "forse" dosering medicijnen aan de patiënte, terwijl deze niet leken aan te slaan. Hij noemde het "een niet alledaagse behandeling".

Zwijgrecht

Jansen had via zijn advocaat laten weten dat hij er niets voor voelde om over zijn voormalige patiënte praten in aanwezigheid van de twee deskundigen. "Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen, vond Jansen." Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Toen de rechter hem vroeg of hij echt niets wilde zeggen, liet hij zich toch verleiden tot een technische verhandeling met de mannen die hij "beiden erg goed kent" en voor wie hij veel respect zegt te hebben. Wolters noemde hem kort daarvoor een "invoelende en integere" neuroloog.

Vervolg

Voor de zaak zijn nog zeker 10 zittingsdagen uitgetrokken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 november 2013

E.J.is maar het topje van de ijsberg. Er zijn er nog veel erger die vrij rond lopen!
De patient mag dokken voor de academische onbenullen.
Kan dit land nog dieper weg zekken in het moeras van corruptie, leugens, diefstal, ja zelfs moord gepleegd door 'dokters"?
Denk maar niet dat degene die nu lacht de dans zal ontspringen. Er komen zeer zware herfststormen aan met heel veel vallende hoge bomen!

Top