ACTUEEL

Kamer wil actie tegen snel ontruimen kamers

De Tweede Kamer wil dat er snel actie wordt ondernomen tegen het vroegtijdig ontruimen van kamers in verpleeg- of verzorgingshuizen na het overlijden van de bewoner. De SP en PVV willen dat bestuurders van zorginstanties die dergelijk beleid toestaan, persoonlijk een boete krijgen.

Volgens Renske Leijten (SP) komt het in de praktijk nog vaak voor dat familieleden een kamer binnen een paar dagen moeten ontruimen of de spullen van de overledene in de kelder kunnen uitzoeken. Mona Keijzer van het CDA noemde dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer “schandalig”.

'Hartstikke fout'

Staatssecretaris Martin van Rijn ( Volksgezondheid, Welzijn en Sport) noemt instellingen die vroegtijdig kamers ontruimen, “hartstikke fout”. Tehuizen die dit doen, zullen erop worden aangesproken, voegde hij eraan toe. Hij komt nog voor het eind van het jaar met een brief waarin hij ingaat op het mogelijk beboeten van bestuurders.

Onderzoek instellingen

Een kamer moet volgens de regels na 7 dagen leeg zijn, maar dit wordt lang niet altijd nageleefd. Dat bleek in augustus uit onderzoek van de Consumentenbond. Ongeveer 40 procent van de 152 onderzochte verpleeg - en verzorgingshuizen geeft over deze termijn onjuiste of helemaal geen informatie. De brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, Actiz, liet destijds in reactie op het onderzoek weten instellingen te zullen aanspreken die zich niet aan de regels houden. Zij kunnen een waarschuwing krijgen en indien ze geen actie ondernemen, geroyeerd worden als lid van Actiz. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Sanders

8 november 2013

Het lijkt net alsof het over iets nieuws gaat. De beleidsmakers zouden moeten weten dat dit al vele jaren aan de hand is. Dat dat nu pas in Den Haag doordringt is eigenlijk onvoorstelbaar, maar beter laat dan nooit.

Anoniem

8 november 2013

Als je dit dan regelt via zorgaanbieders, dan moet je tegelijkertijd ook iets doen aan de zorgkantoren die je verplichten om het aantal (mutatie)dagen te beperken. Men roept het een en doet in de werkelijkheid iets anders. Hypocriet?

Pieter (PGJM) Hermsen

10 november 2013

In reactie op Anoniem: dan nog is en blijft het de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder (ons). Voor mij is het onvoorstelbaar dat deze tijd en ruimte niet wordt gegeven aan cliënten. Onbegrijpelijk dat collega's het dan impliciet weer aansturen op boetes en repressie. Ik dacht dat we dit tijdperk voorbij waren.

Pieter Hermsen bestuurder Maasduinen

Top