ACTUEEL

Gemeenten krijgen 150 miljoen extra voor jeugd-ggz

Gemeenten krijgen 150 miljoen extra voor jeugd-ggz

Gemeenten krijgen 150 miljoen euro extra voor de uitvoering van jeugd-ggz per 1 januari 2015. Het budget wordt van 700 miljoen euro opgehoogd tot zo’n 850 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ggz-behandeling ouders

Aanleiding voor de ophoging van het budget was een aanzienlijk verschil tussen het berekende budget per gemeente voor 1 januari 2015 en de huidige budgetten van zorgaanbieders. In de budgetraming was de ggz-behandeling van ouders  relatie tot de problematiek van kinderen nog niet meegenomen. Dit werd duidelijk na analyse van de regionale transitie-arrangementen voor jeugdzorg die nu beschikbaar komen. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor deze zorg.

“De ophoging van dit budget met zo’n 20 procent bewijst de grote meerwaarde van de regionale transitiearrangementen voor jeugdzorg waar nu overal in het land hard aan wordt gewerkt. Daardoor hebben we nu een helder beeld van onvolkomenheden en uitvoeringsvraagstukken voor 2015. Die kunnen we dus nu al - meer dan een jaar van tevoren - in goed onderling overleg oplossen zodat de zorg voor kinderen en gezinnen goed blijft lopen”, aldus Van Rijn.

Financiële duidelijkheid

GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland berekenen de komende weken samen met de staatssecretaris het exacte bedrag dat gemeenten extra krijgen. Wat dit voor per gemeente voor het budget betekent, is volgens Van RIjn uiterlijk in december berekend. Hierrmee ontstaat de financiële duidelijkheid die g gemeenten en zorgaanbieders nodig hebben om hun afspraken over de continuïteit van zorg voor kinderen en gezinnen definitief te maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top