Tech

Philips en Achmea onderzoeken effecten e-health

Een groep ziekenhuizen, huisartsen en universiteiten zijn samen een onderzoek gestart naar zorg op afstand voor mensen met de chronische aandoeningen diabetes, hartfalen of COPD. Zij doen dit in het programma e-Vita, dat voortkomt uit de stichting Zorg Binnen bereik, die door Philips en zorgverzekeraar Achmea is geïnitieerd.

De onderzoekers zoeken antwoord op de vraag hoe e-health kan bijdragen aan de innovatie van de zorg en het welzijn van de patiënte. Het gaat daarbij om het verbeteren van zelfmanagement van patiënten en het verbeteren van zorgpaden in zowel de eerste als tweede lijn. Daartoe volgens zij gedurende twee jaar 5.000 mensen met een chronische aandoening. De stichting Zorg Binnen Bereik investeert 4,5 miljoen euro in het onderzoek dat in 2015 moet zijn afgerond.

Onderzoeksprogramma e-health

Ziekenhuizen en onderzoeksinstituten die aan het programme e-Vita meedoen, zijn onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum, Kenniscentrum voor Ketenzorg, UMC Utrecht, UMC Julius Centrum, RIVM, VUMC en de Universiteit Twente. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Diabetes Vereniging Nederland, Hart en Vaatgroep, NPCF, NVALT en het Longfonds hebben geadviseerd over de inhoud van de e-health toepassing en het onderzoeksprogramma. Het onderzoek moet leiden tot minder complicaties en een daling van de zorgvraag, waarbij de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met een chronische aandoening stabiel blijft over verbetert.

Tweerichtingsverkeer

“Het platform e-Vita is het eerste initiatief op het gebied van e-health waarbij patiënten rechtstreeks en online verbonden zijn met het huisartsinformatiesysteem en er sprake is van tweerichtingsverkeer. Het is ook het eerste systeem dat meerdere aandoeningen ondersteunt. Op termijn kan iedere aandoening op een omgeving als e-Vita worden aangesloten," zegt Léon van der Vorst, hoofd medische thuiszorgoplossingen van Philips Benelux. Mirande Groener, projectleider Kwaliteit en Innovatie bij Achmea: "In de zorgverlening is nu nog onvoldoende ervaring om met e-health voor mensen met een chronische aandoening te kunnen zorgen. Dit onderzoek moet leiden tot meer inzicht in het gebruik en de effecten van zorg op afstand en de bijdrage daarin van een zorgplatform als e-Vita.''

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top