ACTUEEL

'Ruimere regels onderzoek bij zieke kinderen'

De regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek naar ernstige ziektes bij kinderen moeten ruimer. Doordat in Nederland strengere regels gelden dan in andere Europese landen, kunnen zieke kinderen niet profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), onderzoekers en organisaties van patiënten en ouders van zieke kinderen dinsdag in een gezamenlijke brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Verruiming regels

In de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over mogelijke verruiming van de regels. Daarom doen de organisaties in de brief aan de minister en Kamerleden een naar eigen zeggen "dringende oproep om te kiezen voor versoepeling van de regels, zodat zieke kinderen net als in andere Europese landen kunnen profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek".

Onderzoek bij kinderen

Medisch onderzoek bij kinderen is nu alleen bij hoge uitzondering en onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat medicijnen die kinderen krijgen niet voldoen aan de eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid. 40 procent van de medicijnen die huisartsen voorschrijven aan kinderen zijn volgens de organisaties niet geregistreerd en niet goed onderzocht voor gebruik bij kinderen. Hetzelfde geldt voor 80 procent van de medicijnen die kinderartsen voorschrijven op een couveuseafdeling. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top