HRM

Recht op verlof voor zorg vriend of bekende

Wie werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt recht op zorgverlof. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Op dit moment mag er alleen zorgverlof opgenomen worden voor een zieke partner, kind of ouder. Het kabinet wil de verlofmogelijkheden uitbreiden omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben.

Alle vorme

Wanneer zorgverlof voor vrienden of bekenden mag worden opgenomen, moet nog nader geregeld worden. Volgens Asscher zal dat zo gebeuren dat misbruik zoveel mogelijk is uitgesloten. Het nieuwe beleid gaat naar verwachting in 2015 in.

Het recht op zorgverlof geldt voortaan voor alle vormen van zorg. Nu geldt het recht op langdurend zorgverlof alleen als het gaat om een levensbedreigende ziekte. Langdurend verlof (6 weken) is onbetaald. Bij kortdurend zorgverlof (2 weken) ontvangt iemand 70 procent van zijn loon. Het is maar eenmaal per jaar toegestaan.

Het kabinet breidt ook het vaderschapsverlof uit, zoals woensdag al uitlekte. Bovenop de 2 dagen kraamverlof voor nieuwe vaders komen 3 dagen onbetaald verlof. De werkgever mag dat niet weigeren.

Gênant

De werkgeversorganisatie MKB-Nederland heeft al woedend gereageerd op de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het kabinet zou ,,graaien in de snoepdoos'' van de de bedrijven. Asscher vindt die reactie "gênant". "Als je zo reageert op 3 dagen extra vaderschapsverlof ben je niet van de 21e eeuw."

Asscher kondigde de uitbreiding van verlofregelingen al aan tijdens een 'gezinstop' enkele weken terug. Op deze op aandrang van het CDA georganiseerde bijeenkomst spraken Asscher en andere leden van het kabinet met deskundigen en maatschappelijke groeperingen over het beter combineren voor werk en zorg.

Het kabinet is kritisch over een initiatiefwet van CDA en GroenLinks om werknemers het recht te geven thuis te werken, zei Asscher donderdag. Hij voorziet te veel praktische problemen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top