ACTUEEL

IGZ wil lerende cultuur in zorginstellingen

Een lerende cultuur in zorginstellingen komt de kwaliteit en veiligheid in de zorg ten goede. “Waar angst regeert, wordt niet geleerd. We zien als inspectie dat dit aloude gezegde nog steeds vaak actueel is,” aldus inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie.

Van Diemen doet haar uitspraken ter ere van de publicatie van de Staat van de gezondheidszorg 2013, een jaarlijkse publicatie van de IGZ. Thema van het document is 'sturen op verantwoord functioneren'.

Verantwoordelijkheid

Verantwoord functioneren is de verantwoordelijkheid van zorgprofessionals zelf, hun collega’s en van het bestuur van een zorginstelling. Bij sturen op functioneren gaat het niet alleen om procedures en systemen, maar ook om cultuur. De IGZ ziet dat bij collega’s vaak al veel eerder signalen waren dat een medewerker of afdeling niet goed draaide als er een melding van disfunctioneren komt. Als instellingen of collega’s zelf niet tijdig ingrijpen, staan patiënten onnodig bloot aan risico’s en krijgt een zorgverlener ook niet de kans om het functioneren te verbeteren. Disfunctioneren ligt dan op de loer. Zorgmedewerkers moeten elkaar veilig kunnen aanspreken op gedrag.

Sluitstuk

De inspectie ziet haar optreden bij mogelijk disfunctioneren als sluitstuk. Zij neemt maatregelen als sprake is van disfunctioneren en er risico’s voor patiënten kunnen optreden: Een situatie die voorkomen had moeten worden door professionals zelf, hun collega’s en bestuurders.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Stevens

17 december 2013

Eindelijk, als ook de Inspectie het belang van cultuurverandering gaat inzien, dan kunnen we misschien stoppen met het steeds weer bedenken van nieuwe protocollen en regels en het verzamelen van data. We meten alles wat we weten willen maar de vraag is wat we er mee doen. Juist op dat punt is winst te boeken en dat ligt dus in de cultuur!

Top